Ilsken Borg efter nederländsk kritik

Foto: Anders borg under mötet Här med sin spanske kollega, Luis de Guindos Jurados, och Portugals dito, Maria Luis Albuquerque.
NYHETER

Nobelfesten byttes mot macka och vatten för Anders Borg när EU:s finansministrar återigen satte sig i långbänk om bankunionen.

Nya diskussioner väntar om en vecka – och Borg själv avslutade kvällen med en rejäl skrapa mot sin nederländske kollega.

När Jeroen Dijsselbloem i ministermötets öppna session varnade för komplicerade förhandlingar med EU-parlamentet och tämligen oinlindat antydde att dess ansvarige rapportör i frågan, Borgs partikamrat Gunnar Hökmark (M), går Sveriges ärenden ilsknade finansministern till ordentligt.

– Det är sent på kvällen och det får väl ursäkta det. Jag kommer att bortse från kommentaren som en sådan som råkar komma klockan elva på kvällen, fräste Borg.

"En del av demokratin"

En stund senare var han kontrollerat pyrande när han mötte TT och övriga svenska journalister på plats efter mötets slut.

– Jag tycker nog att vi ska respektera att parlamentet har en roll som anges av fördraget. Det finns ingen som helst anledning att misstänkliggöra det. Jag tyckte det var väldigt olämpligt, sade Borg.

TT: Vad tycker du om Gunnar Hökmarks insats som rapportör?

– Jag tycker det är bra att vi har den här ordningen som anges i fördraget. Det är ju en del av den europeiska demokratin och vi tycker det i grund och botten är bra.

Fler möten krävs

Rent mötesmässigt var annars Borg hyfsat optimistisk till att finansministrarna ska hinna enas om detaljerna i bankunionens framtida bankakut som planerat före årsskiftet, även om det krävs ett extrainsatt möte nästa onsdag.

– Det finns grunder för en överenskommelse. Det kräver en hel del legalt arbete. Det finns ett antal lösningar som man måste pröva om de håller och det finns goda förutsättningar att lösa detta före jul.

Borg känner sig samtidigt nöjd med de frågor som berör Sverige, som inte på lång tid ännu ens överväger att gå med i bankunionen.

– De delar som rör oss tycker vi känns väldigt tillfredsställande, både när det gäller att statsstödsregler ska gälla för alla och när det gäller att skydda att vi inte blir betalningsansvariga för andra länders misstag. Men sedan måste vi naturligtvis se det i legal text också, sade Borg

TT