Dansk Folkeparti varnar SD

avMatilda Rangborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Tydligt budskap när partiet besökte Landsdagarna i Västerås

1 av 3

SD måste lära sig att skilja på de högerextrema partierna i Europa, varnar nu Dansk Folkeparti.

– Vi ska välja våra partners med omsorg, det har stor betydelse också i inrikespolitiken vem man samarbetar med i EU säger Karsten Lorentzen, EU-rådgivare i Dansk Folkeparti.

Det var storebror som talade till lillebror när Dansk Folkepartis Karsten Lorentzon ställde sig i talarstolen på Sverigedemokraternas Landsdagar i Västerås, framför de samlade ombuden och partiledaren Jimmie Åkesson. Dansk Folkeparti, som bildades 1995, varnade sitt mer oerfarna systerparti för att i framtiden välja fel lekkamrater i Europaparlamentet.

”Ska passa sig”

– Man ska passa sig för vem man samarbetar med. Det är viktigt att hålla koll på vilka partier man sitter i samma grupp som. Vi varnar Sverigedemokraterna för det. Med det sagt, så är det klart att man kan samtala med andra och lyssna vad de har att säga, det är inte detsamma som samarbete, säger Karsten Lorentzon (DFP).

Till en början skulle Sverigedemokraternas Landsdagar besökts av Dansk Folkepartis vice partiledare Søren Espersen, men besöket ställdes hastigt in. Aftonbladet har tidigare rapporterat om att det plötsliga avhoppet ska ha varit en direkt protest mot Sverigedemokraternas kontakter med det högerextrema Front National och partiets ledare Marine Le Pen som nyligen besökt SD i Stockholm. Enligt Linus Bylund, Jimmie Åkessons stabchef, handlade mötet om hur partierna skulle kunna arbeta tillsammans i Europaparlamentet. Detta ska enligt den danska tidningen Politiken ha chockat Dansk Folkeparti eftersom Front National är kända för sina kopplingar till antisemitism och nazism. När Aftonbladet för ett par dagar sedan ställde frågor direkt till Søren Espersen valde han att tona ner konflikten mellan SD och Dansk Folkeparti.

Vill tona ner

– Jag hade några frågetecken när jag hörde om det eventuella samarbetet. Men nu har vi rett ut det. Om jag får möjlighet så kommer jag till Västerås i helgen, sa han då.

Karsten Lorentzon väljer också att tona ner Sverigedemokraternas möte med Front National, trots att han nämner just dem som ett parti Dansk Folkeparti aldrig skulle samarbeta, och även varnar Sverigedemokraterna för att sitta i samma grupp som om dem, om SD får skicka kandiadater till Europaparlamentet efter valet i vår.

– Som jag förstår det så har de samtalat. Det är naturligt att de vill göra det. Sverigedemokraterna sitter ännu inte i Europaparlamentet, det är en stor skillnad mot Dansk Folkeparti, säger han till Aftonbladet.

”Inte värdigt”

Under talet riktade Karsten Lorentzon också skarp kritik mot statsminister Fredrik Reinfeldt för att han i sitt tal under Almedalsveckan i somras valde att ägna lång tid åt att kritisera Sverigedemokraterna.

– Det är inte värdigt en statsminister. Det är ett demokratiskt problem att inför ett helt folk stå och prata ner ett parti, det ser man inte i Danmark. Det är speciellt för Sverige, en ångest för förändring.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM