Aronsson: "Jag vill be om ursäkt"

Familjen ställdes på gatan med sin nyfödda son.

Ordförande i socialnämnden i Uppsala, Anders A. Aronsson (FP) kallade föräldrarna "oansvariga" som inte stannade i Rumänien.

Nu ber han om ursäkt.

– Det var fel av mig att uttrycka mig på det sättet, säger han.

Mures och Crina Sardar blev utan hem när Stadsmissionens härbärge stängde i tisdags och tvingades flytta in hos en student.

När socialnämndens ordförande Anders A. Aronsson blev tillfrågad att uttala sig om familjen skrev han:

"Jag har hört om den familj du skriver om. De kan inte ha varit omedvetna när de gav sig i väg till Sverige om att ett barn var på väg. Det är enligt min mening oansvarigt av föräldrarna att i det läget ge sig ut på en lång resa och till en i högsta grad osäker situation i Sverige."

Nu ber Anders A Aronsson om ursäkt. Han menar att det inte var hans avsikt att familjen skulle "ta illa vid sig".

– Det var inte lämpligt att säga på det här sättet, säger han.

Vad menade du?

– Att det naturligtvis är en stor risk, man reser ju trots allt till ett osäkert läge. Men att den här familjen ändå har valt att ge sig iväg visar på den stora tragiken i deras situation. Jag är ledsen för att de känt sig påhoppade av vad jag sagt.

Du kallade dem oansvariga, tar du tillbaka det?

– Det var olämpligt att säga så. Grundproblemet är att rumänska myndigheter inte tar det ansvaret de ska. Vi har bjudit in Rumäniens ambassadör till Uppsala för att ha ett samtal om det.

Socialtjänsten ska försöka komma i kontakt med familjen, säger han.

– Vad jag förstår har de jobbat med att få kontakt med dem under dagen. Socialtjänsten kan inte erbjuda någon permanent bostad men de kan bistå med en akut lösning som ett boende två till tre nätter samtidigt som man tittar på problembilden. Det är vad vi kan göra just nu.

Publisert: