De möter vita mäns fantasier i sin vardag

Har fått nog av den sexistiska rasismen

De ses som exotiska varelser med extra stor sexlust – enbart på grund av sin hudfärg. På Instagramkontot "Svart kvinna" berättar de om kränkningarna de ständigt möter. 

– Killar tror att vi bara är sexuella varelser, säger skaparen av kontot.

På bara tre veckor har Instagramkontot @svartkvinna fått över 17 000 följare. Syftet är att belysa den rasism, exotifiering och sexualisering som rasifierade kvinnor möter i sin vardag, och berättelserna har strömmat in från hela landet. "Jag vet att ni svarta kvinnor är sjukt kåta och helt vilda i sängen. Det är för att ni inte har tagit er ur djungeln helt", fick en av kvinnorna höra från en okänd man på ett fik.

Utsätts ständigt

Hon är långt ifrån ensam. En mängd andra svarta kvinnor vittnar om ett Sverige där de ständigt utsätts för en sexualiserad rasism. "Du är vacker för att vara en afrikansk kvinna. Jag menar, jag är liksom van vid vanliga tjejer", fick en annan kvinna höra när hon stod i kön till en bensinmack.

Träder fram i kväll

Skaparen av konton har valt att hålla sin identitet hemlig fram tills i dag, då hon framträder i Aftonbladet TV:s "Partiprogrammet".

– Jag valde att vara anonym för att det här inte enbart ska handla om mig. Det här är ett samhällsproblem som är större än mig som individ, säger hon.

Hon berättar vidare att trycket på kontot har varit stort. Framförallt är det svarta kvinnor som hör av sig, men det har även kommit ett stort antal mejl från asiatiska kvinnor som känner igen sig i berättelserna.

I kvällens program möter du för första gången kvinnan bakom kontot. Gästar gör även Mihae Roland och Sara Abdollahi, vars vardag präglas av liknande fördomar.

Publisert: