SD-politiker näthatar anonymt – avslöjas

De hatar, kränker och hetsar anonymt på nätet – nu har tusentals identiteter bakom användarkonton på hatsajten Avpixlat läckt ut, avslöjar Expressen i dag.

Bland dem ett stort antal Sverigedemokratiska politiker.

"Hoppas de svälter sig till döds!", skriver SD-toppen Marie Stensby om ensamkommande flyktingbarn.

Partiledaren Jimmie Åkesson införde nolltolerans mot rasistiska uttalanden inom partiet, men har inte tagit avstånd från Avpixlat.

Snarare tvärtom.

"Det är ett av många exempel på ett fenomen som jag tycker är viktigt", har han sagt.

Kopplingar till SD

Under en debatt i Almedalen i somras sa han att det är en "fristående hemsida som skriver precis vad de vill om vad de vill".

Men Aftonbladet har tidigare kartlagt de tydliga kopplingar som finns mellan hatsajten Avpixlat och Sverigedemokraterna.

I somras kunde Aftonbladet avslöja att SD-toppen Kent Ekeroth styr arbetet med sajten, något han själv hade förnekat. Avslöjandet ledde till att partiledningen samlades till ett krismöte, som i sin tur inte ledde till något. Andra riksdagspartier ser dock allvarligt på kopplingen mellan SD och Avpixlat.

Samtidigt möjliggör också Kent Ekeroth finansieringen av sajten då han samlar in donationer genom att upplåta sitt personliga bankkonto, något han upptaxerats för.

6 000 anonyma avslöjas

Nu avslöjar Expressen att identiteten på flera tusen personer bakom användarkonton på bland annat Avpixlat läckt ut. Det är Researchgruppen som lyckats röja identiteten på drygt 6 000 anonyma användare på Avpixlat, Fria Tider och Exponerat. Kontona kan kopplas till specifika mejladresser som sedan körts mot register och myndigheter för att få fram identiteten på personerna bakom dem, skriver Expressen.

En flitig kommentator som avslöjas är SD-toppen Marie Stensby, 54.

Hon är ordförande för SD i nordvästra Jämtland och valdes under partiets landsdagar i november in som suppleant i partistyrelsen.

Samtidigt kallar hon muslimska invandrare för "gräshoppssvärmar" och "patrasket" på Avpixlat. Enligt tidningen använder hon sin jobbmejl när hon skriver under signaturen "folkkultur".

”De triggar ju”

En artikel om ensamkommande flyktingbarn har hon kommenterat: "Hoppas de svälter sig till döds!", skriver Expressen.

– Äh, det där är problematiskt för såna här sidor man skriver på, de triggar ju naturligtvis att man kanske skriver saker som man inte har tänkt helt skarpt innan, säger hon till tidningens reporter när hon konfronteras med uppgifterna.

Sedan uppger hon att hon fortfarande siktar på att kandidera till riksdagen.

Andra SD-politiker har skrivit saker som att hets mot folkgrupp är en av de "finaste utmärkelser man kan ha i sitt cv", kallat flyktingar "ekonomiska parasiter" och någon ställt sig frågan om Adolf Hitler verkligen hade "så fel".

Aftonbladet har ännu inte lyckats nå Jimmie Åkessson för en kommentar, men Linus Bylund, stabschef hos SD-ledaren, säger:
– Vi tittar närmare på uppgifterna och det jag kan säga nu är att det ser allvarligt ut.

Publisert: