Bildt får skarp kritik för Quisling-tweet

Av: Leonard Goldberg

Publicerad:
Uppdaterad:
Carl Bildt
Carl Bildt

Carl Bildt jämförde Viktor Janukovytj med den norske nazisten och landsförrädaren Vidkun Quisling.

Nu får utrikesministern skarp kritik från grannlandet.

– Att dra in nazismen i situationen som är i Ukraina, det är historielöst, säger Anniken Huitfeldt, ordförande i utrikesutskottet i norska riksdagen.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt (M) har varit en av Rysslands skarpaste kritiker i den pågående konflikten i Ukraina. På Twitter har han fördömt Putins agerande och kallat landets militära aktiviteter för en "aggressionshandling".

I går twittrade han även ut sina inte särskilt höga tankar om Ukrainas avsatte president Viktor Janukovytj:

"Så har då Ukraina fått sin egen Quisling, sittande på främmande mark där han vädjar om att en utländsk armé ska ge honom hans land tillbaka", skrev han.

"Historielöst"

Carl Bildts tweet får nu skarp kritik från Anniken Huitfeldt, politiker i Arbeiderpartiet och ordförande i utrikesutskottet i norska stortinget.

– Jag fördömer starkt det som har skett i Ukraina. Det är ett brott mot folkrätten. Men att dra in nazismen i den här situationen, det är historielöst och det bidrar inte till att lösa konflikten, säger hon till Aftonbladet.

Vidkun Quisling var en norsk politiker som ställde sig på Nazitysklands sida i det egna landet. Efternamnet Quisling har kommit att symbolisera och blivit synonymt med en landsförrädare.

Anniken Huitfeldt säger att Carl Bildt måste vara försiktig med sina jämförelser.

– Inga andra utrikesministrar använder det språkbruket. Man måste hålla alla kanaler och mötesplatser öppna, inte trappa upp ordkriget. Det är inte positivt att dra in Hitlers män i det här.

Ytterligare kritik

Utrikesministerns twitterdiplomati har även fått kritik på hemmaplan.

– Det är ett märkligt uttalande om det är så att man vill åstadkomma ett närmade eller en politisk lösning. Då ska man använda en helt annan samtalston, säger Christer Jönsson, professor emeritus vid Lunds Statsvetenskapliga institution, till TT.

Aftonbladets kultursidor beskriver Åsa Linderborg Bildts Quisling-tweet som "ett perverterat historierevisionistiskt utfall".

För TT medger Carl Bildt att det inte var särskilt diplomatiskt att kalla den förra presidenten Janukovytj för Quisling.

– Nej, men en spade ska kallas för spade. Det är en man utan politisk framtid, och gör man som han och sätter sig i ett främmande land och säger att han vill att en främmande armé ska erövra mitt land, så finns det ett ord i en europeiska historien för det, säger Bildt till TT.

Publicerad: