Expert: Krig är nära

Den spända situationen i Ukraina kan urarta till krig med Ryssland.

Det slår experter fast efter Vladimir Putins senaste drag – en enorm militärövning utanför Ukrainas gräns.

Samtidigt har den försvunne ex-presidenten Janukovytj nu synts till efter försvinnandet tidigare i veckan.

Lars Gyllenhaal, militärhistorisk skribent som är specialiserad på Ryssland
Lars Gyllenhaal, militärhistorisk skribent som är specialiserad på Ryssland

Ett hundratal personer har dött i samband med protesterna mot regeringen i Ukraina. Sedan de dödligaste sammandrabbningarna i förra veckan har landets ex-president Viktor Janukovytj varit försvunnen.

Sent i går kväll kom första livstecknet från Janukovytj . Enligt internationella nyhetsbyråer ska han ha setts till på ett femstjärnigt lyxhotell i ett område utanför Moskva där ryska regeringshöjdare brukar dra sig tillbaka.

Beordrade militärövning

I den ryskvänlige ex-presidentens frånvaro har konflikten trappats upp och blivit än mer storpolitiskt laddad.

Ryssland spände i går musklerna med en massiv militärövning utanför Ukraina med 150 000 soldater.

Jaktplan ställdes stridsklara och skickades upp för att patrullera längs den rysk-ukrainska gränsen.

– Putin beordrade att testa truppernas stridsberedskap i händelse av krissituationer som hotar den militära säkerheten i landet, säger försvarsministern general Sergei Shoigu enligt ryska rt.com.

Risk för incidenter

Lars Gyllenhaal, militärhistorisk skribent som är specialiserad på Ryssland, säger att det inte råder någon tvekan om att övningen är riktad mot Ukraina.

– Faran nu är att det sker en våldsam incident mellan enstaka flygplan eller fartyg. Om det trappas upp ytterligare ett snäpp kan man tänka sig att Nato gör förflyttningar av förband närmare Ukraina så som Ryssland redan har gjort, säger han.

Samtidigt som militärövningen kom också allt fler rapporter om beväpnade pro-ryska miliser på Krimhalvön - som har en till stor del rysktalande befolkning. I regionhuvudstaden Simferopol intogs parlamentsbyggnaden av ett 60-tal maskerade män under natten till i går.

Enligt AP höll de upp en skylt med texten ”Krim är Ryssland”.

Sedan hissades den ryska flaggan på taket.

"Ses som militär aggression"

Under en kort stund i går släppte ockupanterna in parlamentarikerna i byggnaden - som då beslutade att hålla en folkomröstning om utökat självstyre för regionen den 25 maj.

Söder om Simferopol ska prorysk milis som kallat sig "lokala volontärer" ha satt upp vägspärrar. De beväpnande männen ska ha kontrollerat alla bilar invid en rysk flagga och en pansarvagn, enligt kanadensiska The Globe and Mail.

Oleksandr Turchynov, tillfällig president i Ukraina, kallade händelserna på Krimhalvön för ”brott mot Ukrainas regering”.

– Varje steg som ryska trupper tar från sin bas i Krim kommer att ses som en militär aggression.

Krisen har förändrats

Samtidigt uppgav ryska UD att landet kommer att försvara sina landsmäns rättigheter och reagera ”kompromisslöst” om de kränks, enligt Interfax.

Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet, oroas över risken för incidenter som kan leda till en större konflikt.

– Ryssland har adderat en militär dimension genom sina övningar och beredskapsåtgärder och därmed har hela krisen förändrats från att vara en dragkamp med politiska och ekonomiska medel över Ukraina till att bli något annat, en hotande militär konfrontation, säger han.

I dag klockan 14.00 väntas den avsatte presidenten Viktor Janukovytj hålla en presskonferens i den ryska staden Rostov vid Don, inte långt från gränsen till Ukraina.

Publisert: