Superkylan snabbfryste fisken

Av: Ida Gustafsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Sej no more

1 av 2 | Foto: NRK
Hela stimmet frös fast i isen.

När vinterkölden nådde viken vid ön Lovund i Nordnorge hade stimmet inte en chans.

I stället frös fiskarna fast i isen.

– Det gick väldigt fort, säger Ingolf Kristiansen, som hittade de infrysta fiskarna till NRK.

Kölden i Nordland i Norge kom hastigt.

Så pass fort att stimmet med småsej inte hann ut i det öppna havet.

– Det var 7-8 minusgrader och östanvind som gjorde att viken frös till på kort tid. Småsejen jagades in mot land av skarv, och de har uppenbarligen inte klarat att ta sig ut på det öppna havet igen, säger Ingolf Kristiansen till NRK.

”Aldrig sett något liknande”

Hela stimmet frös till en stor klump med fiskpinnar. Det var under hundpromenaden med dvärgschnauzern Anton som Ingolf Kristiansen upptäckte de stelfrusna fiskarna.

– Jag har aldrig sett något liknande. Det har inte hänt något sådant här tidigare, så vitt jag vet, säger Ingolf Kristiansen.

Aril Slotte som vid norska Havsforskningsinstitutet säger till NRK att det inte är ovanligt att sillstim jagas in mot land av predatorer.

– Vi vet att val skrämmer sill in mot land på flera ställen i Troms, så det är inte otänkbart att samma sak kan hända med småsej och annan fisk, säger han till NRK.

”Helt fastfrusen”

Viken vid Lovund är en populär badvik om somrarna, runt om finns en betongmur som hindrar havsvattnet att slå in. Utan det är enbart i samband med tidvatten som havsvatten når in i viken. Stimmet med de små sejarna tros ha simmat in i samband med högvatten och sedan fastnat.

Trots att fiskarna praktiskt taget ligger öppet för servering för skarv och andra fåglar är det enligt Ingolf Kristiansen ingen som hittills smort kråset med gratismåltiden.

– Nej, den är helt fastfrusen. Men kanske senare när isen smälter, säger han till NRK.

Publicerad: