S och MP djupt oense om vapenexporten
Publicerad 2014-01-13
SÄLEN. Socialdemokraterna och Miljöpartiet har sagt att de gärna regerar ihop efter valet i höst.
Men inom försvarspolitiken är de båda partierna långt i från överens.
– Vi har olika uppfattningar, säger Stefan Löfven (S).
När Stefan Löfven i höstas berättade hur han ser på regeringsfrågan efter en eventuell valseger sa han att Miljöpartiet låg närmast till hands att regera tillsammans med. Även MP har sagt att man sätter sitt hopp till socialdemokratin som ledande regeringsparti.
Men under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen har det blivit allt mer tydligt att partierna står mycket långt i från varandra i försvarsfrågan. Medan MP vill skära ned anslaget till försvaret, ser S inga sådana möjligheter.
Olika syn på Jas
I frågan om vapenexport har man också olika uppfattningar. Medan MP:s språkrör Åsa Romson i går meddelade att hon beklagade att Sverige nyligen sålt Jas-plan till Brasilien, så sa S-ledaren Stefan Löfven i dag att det var glädjande.
När Löfven fick frågor om hur de olika viljorna ska kunna jämkas ihop hänvisade han till den utredning som just nu ser över reglerna för svensk vapenexport.
– Den ska var klar i december i år. Våra representanter jobbar stenhårt för att en bred överenskommelse ska komma på plats. Jag har sagt att jag avser att stödja en bred överenskommelse och genomföra den. Då är det vad som gäller, säger han.
Vill inte skära ned på försvaret
I frågan om Jas-affären med Brasilien menar Löfven att försäljningen till Brasilien var glädjande.
– För mig är det alldeles uppenbart. Vi tillverkar ett stridsflygplan. Brasilien har fattat ett demokratiskt beslut om att de vill köpa stridsflygplan, svenska sådana. Det tycker jag är bra.
S-ledaren vill inte ge några specifika besked om framtidens försvarsanslag i dag.
– MP har i sitt budgetalternativ att de vill skära ned på försvarsanslagen. Men vi kan inte se att vi vill ha någon dramatisk minskning av försvarsanslagen. Vilka resurser som i mer detalj behövs, och om det behöver öka, det måste Försvarsberedningen få jobba klart med, den ska vara klar i mars.