Europa

”Beast from the east” skördar dödsoffer i Europa

Av: 

Josefine Holmqvist

NYHETER

Temperaturen i Europa har på sina håll sjunkit till -30 grader. Snöstormar orsakar trafikkaos, och på vissa platser är människor insnöade i sina hem.

Röda Korset ber nu allmänheten om hjälp.

– Det kan innebära skillnaden mellan liv och död, säger Simon Missouri, regionchef för hjälporganisationen IFRC.

Knacka på hos era grannar, donera filtar, undvik längre bilfärder. IFRC, en hjälporganisation inom internationella Röda Korset, vädjar till allmänheten i Europa när de riktigt låga temperaturerna sveper över kontinenten. På söndagen rapporterades att minst 24 personer har dött på grund av vädret.

BILDEXTRA: Så slog snön mot Europa

I ett pressmeddelande ber nu IFRC människor att titta till sina grannar, släktingar och bekanta, när kylan försätter äldre och isolerade människor i akut fara.

”Det skulle kunna vara en äldre granne eller någon som är sjuk. Bara att knacka på någons dörr för att höra om de har allt de behöver kan göra enorm skillnad, skriver Simon Missouri.

Hemlösa blir häktade som skydd från kylan

De senaste dagarna har snöstormar svept över kontinenten, samtidigt som temperaturen på sina håll sjunkit till 30 minusgrader. Röda Korsets krisgrupper organiserar sig nu på olika sätt runt om Europa.

I Belgien öppnar RK fler härbärgen för hemlösa. I huvudstaden Bryssel har hemlösa som inte velat söka sig till härbärgen tagits i förvar över natten som skydd mot kylan, skriver The Guardian. I Frankrike har Röda Korset bett allmänheten om 10 000 filtar. Hjälpgrupper i Kroatien har skottat bort snö från hus som varit helt begravda, och bistår med läkarhjälp och annat som behövs.

”Beast from the east”

I Spanien, Italien, Tyskland och Ungern är volontärer ute på gatorna för att ge varm mat och dryck till hemlösa.

Kylan, som av tidningar runt om Europa fått smeknamnet ”Beast from the east”, ligger kvar några dagar framöver. I helgen ser temperaturen ut att stiga något i Centraleuropa. I Sverige blir det lika kallt resten av veckan – och det är ovanligt kallt.

– De senaste dagarna i Sverige har det varit kallare än normalt i februari. I Norrland var det i går extremt låga temperaturer, säger Ingrid Eronn, meteorolog på Foreca.

ANNONS

Slipp myggen i sommar! Hos MEDS hittar du mygg- och fästingmedel till låga priser för hela familjen.

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Extremvädret slår oerhört hårt mot hemlösa

ÄMNEN I ARTIKELN

Europa

Röda Korset

Snöoväder

Kroatien

Bryssel

Sverige