Pendeltåg har spårat ur i New York

NYHETER

Tågföraren: ”Bromsarna fungerade inte”

1 av 18

Minst fyra personer omkom och över 60 personer skadades efter att pendeltåg har spårat ur i Bronx.

Bromsarna på tåget kan ha varit ur funktion, skriver New York Post.

– Det lämnade spåren eftersom det åkte för fort, säger passageraren Frank Tatulli till WABC-TV.

Pendeltåget spårade ur i en skarp kurva nära stationen Spuyten Duyvil i Bronx 07.20 på söndagsmorgonen, lokal tid. Ungefär 100 personer kan ha varit ombord på tåget när olyckan inträffade, men någon exakt siffra på passagerarna finns inte i nuläget.

Minst fyra personer ska ha dött i olyckan. De döda ska ha färdats i vagnarna som har vält vid sidan av spåren, enligt officiella uppgifter. Enligt Reuters har 67 personer skadats, elva av dem ska vara allvarligt skadade. De vårdas nu på flertalet sjukhus runt om i New York, rapporterar ABC Local.

Myndigheterna väntar sig inte fler dödsoffer i nuläget.

Bromsarna tog inte

Tåget verkar ha färdats i ”långt högre hastighet” än vanligt när det närmade sig den skarpa kurvan vid Spuyten Duyvil, berättade passageraren Frank Tatulli för WABC-TV. Han åker med samma tåg varje söndag morgon.

– Det lämnade spåren eftersom det åkte för fort, säger han till kanalen.

Uppgifterna styrks av källor till ABC Local, enligt en preliminär utredning av olyckan ska tåget kört för fort.

Han har nu sökt sjukhusvård för huvud- och nackskador.

Tågföraren själv, William Rockefeller, har uppgett för utredande polis att han försökte bromsa när han närmade sig stationen, men att bromsarna då inte tog, skriver New York Post.

Den 46-åriga tågförarens far intervjuades av tidningen under söndagen.

– Han är en av de bättre tågförarna, den mest pålitlige, säger pappan, även han med namnet William Rockefeller.

Bars ut på bår

Fem vagnar, inklusive loket, ska ha spårat ur och en av vagnarna hamnade ett par meter från där Harlem River rinner ut i Hudsonfloden, skriver CBS New York. Enligt initiala uppgifter till AP skulle vagnar ha hamnat i vattnet, men dessa uppgifter stämmer inte, rapporterar nyhetsbyrån.

Den första vagnen ligger nära vattnet. Vagn två och tre har vält åt höger, nummer fyra ligger åt vänster. Även loket har vält.

Brandmän har tvingats krossa fönster i tågvagnarna för att undsätta passagerare.

Räddningsmanskap på platsen har evakuerat personer från vagnarna och ett ett flertal bars ut på bår.

Slungades ut ur tåget

I Hudsonfloden finns flera båtar, minst tre båtar är från New York-polisen. Och runt om olycksplatsen finns ett flertal poliser, ambulanser och räddningstjänst.

Kurvan där tåget spårade ur är på nästan 90 grader och det är en kort sträcka som går mellan floden och ett berg.

På en presskonferens berättade New York-polisen att de fyra omkomna slungats ut ur tåget. Tre av de döda ska ha hamnat under vagnarna, och räddningsmanskap har använt airbags för att lyfta upp vagnarna och få fram dem. Polisen har genomsökt området med hundförare och dykare har sökt i vattnet efter efter fler dödsoffer, utan att hitta några.

”Vi ber för dem”

Över 130 brandmän och dussintals ambulanser har beordrats till platsen, rapporterar CBS New York.

Delstaten New Yorks guvernör Andrew Como höll en kort presskonferens på platsen.

– Fyra människor förlorade sina liv denna morgon, precis efter Thanksgiving. De är i våra tankar och böner. Deras anhöriga har ännu inte underrättats och vi är med dem i våra böner, sa Andrew Como under presskonferensen.

Nationella transportstyrelsen har nu inlett en utredning för att ta reda på vad det är som orsakat olyckan. De vill inte spekulera om tåget höll en för hög hastighet i kurvan. Ett arbete har även inletts för att stabilisera de liggande vagnarna.   

Tåget trafikerar Metro-Norths Hudson Line, och sträckan är för närvarande avstängd för trafik. Tåget avgick från Poughkeepsie 05.54 och skulle vara framme vid New York Grand Central strax före 08-tiden, rapporterar NBC News.

Ett godståg ska ha spårat ur vid samma kurva i juli i år, men ingen ska ha skadats vid det tillfället, enligt CNS New York.

Tågets förare ska själv ha rapporterat om olyckan och vårdas nu på sjukhus. Det är oklart om någon annan ur tågpersonalen har skadats, rapporterar AP.

”Rök steg ur vagnen”

Brendan Conley, 22, säger till NY Post att han vaknade av att han hörde en smäll. Han trodde först att det var en byggnad som rasat.

– Jag gick till fönstret och såg folk gå omkring i spåren. Rök steg ur den andra vagnen som vält. Jag ropade på mamma för att hon skulle ringa brandkåren. Jag stod där och såg runt 40 till 50 personer som klättrade och tog sig ur vagnarna på egen hand, säger han till NY Post.

Texten uppdateras