Trumps uttalande om "shithole countries"

Starka reaktioner efter Trumps ”shithole countries”

Av: 

Nivette Dawod

NYHETER

Trumps uttalande om ”shithole countries” är ”chockerande, skamligt och rasistiskt”, enligt FN-talespersonen Rupert Colville.

Den amerikanske presidenten ska ha beskrivit Haiti, El Salvador och afrikanska länder som ”skitländer” vid ett möte i Vita huset i går.

Något som väckt starka reaktioner runt om i världen.

Reaktionerna lät inte vänta på sig efter att Washington Post rapporterat att USA:s president Donald Trump ska ha beskrivit Haiti, El Salvador och afrikanska länder som ”shithole countries”, ungefär ”skitländer”, som han inte ville ha immigranter från, vid ett möte i Vita huset i går.

Världsorganisationen FN:s talesperson för högkommissionären för mänskliga rättigheter, Rupert Colville, sa till reportrar vid en presskonferens att Trumps förmodade uttalande var rasistiskt.

– Om det stämmer är det här chockerande och skamliga kommentarer från USA:s president. Förlåt, men det finns inget annat ord att använda än ”rasist”, sa Colville.

Tabloidtidningen Daily News i New York illustrerade sin förstasida med en skithög och en illustration av Trumps välbekanta hår med rubriken ”Shit for brains”, ungefär ”skithuvud”.

New York Daily News förstasida idag

”Donald Trump förolämpar El Salvador” löd en rubrik på en av landets nyhetssajter i landet.

”Värdighet”

På den amerikanska tv-kanalen CNN höll det kände nyhetsankaret Anderson Cooper en tårfylld monolog om sin relation till Haiti, som han besökt flera gånger både som turist och journalist, och avslutade:

”Haitier skakar hand med dig hårt när de hälsar, de ser dig i ögonen. De står raka i ryggen och har värdighet. Det är en värdighet många i Vita huset skulle kunna lära sig av. En värdighet som presidenten, med alla sina pengar och all sin makt, kunde lära från också”.

Och på plats i Haiti, som i dag minns jordbävningen som drabbade landet katastrofalt för exakt åtta år sedan, kom svaren till den amerikanska presidenten bland annat på Twitter.

”Skitpresident”

Användaren Harold Isaac la ut bilder på landet och kallade Trump för ”shithole president”, ”skitpresident”.

Korrespondenten Amélie Baron svarade på flera fördomar som florerat om Haiti de senaste åren och konstaterade att amerikanska medborgare inte har särskilt hög kunskap om Haiti.

Båda Twitteranvändarna fick flera svar från amerikanska twittrade som bad om ursäkt å sin presidents vägnar.

Det fick även Haitis ambassadör i USA Paul G. Altidor, som fördömde Trumps påstådda kommentar och krävde en officiell förklaring från presidenten, enligt Washington Post:

– Om dessa uttalanden gjorts känner vi, Haitis befolkning, att presidenten antingen är felinformerad eller outbildad om Haiti och dess folk, sa Altidor till tidningen.

Stort allvar

Den kenyanske serietecknaren Victor Ndula, som även tidigare kritiserat Trumps migrationspolitik, fick snabbt inspiration till en ny seriestripp om hur Trump ser på Afrika.

Afrikanska unionen tog Trumps eventuella uttalande på stort allvar och uppgav under fredagen att man var ”uppriktigt oroad”:

– Givet den historiska kontexten där afrikaner kom till USA som slavar går det här uttalandet tvärtemot allt accepterat beteende. Det är särskilt överraskande eftersom USA är ett globalt exempel på hur migration fött fram en nation byggd på starka värderingar om mångfald och möjlighet, sa talespersonen Ebba Kalondo till nyhetsbyrån AP.

Vid 13.30 svensk tid hävdade Trump på Twitter att han använt ett hårt språkbruk vid mötet i Vita huset, men att han inte använt de ord som tillskrivits honom i Washington Posts rapportering.

The language used by me at the DACA meeting was tough, but this was not the language used. What was really tough wa… https://t.co/8PvNzf41G4

ANNONS

Nu kan du shoppa säsongens nyheter hos Ellos - trendsäkert mode för alla tillfällen!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Demonstrationer och ordbråk efter Trumps uttalande

ÄMNEN I ARTIKELN

Trumps uttalande om "shithole countries"

Donald Trump

USA

Haiti

Migrationspolitik

Afrikanska unionen

El Salvador