Två nya mässlingsfall – smittats via vården

avChristoffer Nilsson, Isabelle Nordström

Publicerad:
Uppdaterad:

Ytterligare två personer har insjuknat i mässlingen.

Sammanlagt har 15 personer nu konstaterats smittade i samband med mässlingsutbrottet i Göteborg – ytterligare ett fall befaras i Varberg.

– Majoriteten av fallen är smittade i anslutning till sjukvården, exempelvis via väntrum, säger smittskyddsläkare Peter Ulleryd.

Under fredagsförmiddagen bekräftades att ytterligare två personer har insjuknat i mässling.

– I nuläget har vi 15 konstaterade fall som har smittats i Göteborgsområdet, säger Peter Ulleryd, smittskyddsläkare i Västra Götaland.

Smittspårning pågår i flera län.

– Majoriteten av fallen är smittade i anslutning till sjukvården, exempelvis via väntrum, säger Peter Ulleryd.

– När så många har exponeras, som man gör i exempelvis i ett väntrum, är sannolikheten för nya fall mycket stor.

Misstänkt fall i Varberg

Nu arbetar läkare i Halland mot klockan – för att kunna bekräfta eller avfärda ett nytt befarat mässlingsfall.

I onsdags inkom en patient till Varbergs sjukhus.

– Det är inget bekräftat mässlingsfall. En person som behövt vård har då talat om att den stod under observation från Göteborg. Vi har fått information att den personen blivit utsatt för mässlingssmitta i den här gruppen i Göteborg, säger Mats Erntell, smittskyddsläkare i region Halland.

Flera försiktighetsåtgärder vidtogs omedelbart under onsdagen, enligt Erntell.

En av åtgärderna är en preliminär smittspårning.

– Vi arbetade med stängda dörrar och sedan i onsdags har vi börjat vaccinera den personal som vi förstod behövde vaccin. Vi har sedan i onsdags också sett över vilka patienter som funnits i korridorerna, säger Mats Erntell.

När kan ni som tidigast ha en bekräftelse på om det rör sig om mässling?

– Under morgonen kommer vi att följa upp så gott det går med den primära personen för att kontrollera utvecklingen och om personen är smittsam. Riktigt säkra kan vi inte vara förrän i morgon eftermiddag, säger Mats Erntell.

Smittskyddsläkaren Peter Ulleryd menar att trots att det med största sannolikhet kommer att konstateras fler fall så kommer det inte att bli någon epidemi.

”Kontakta 1177”

En fråga som dykt upp i samband med mässingsutbrottet är hur man kontrollerar huruvida man är vaccinerad mot mässling eller inte.

– Då får man leta upp sitt barnvaccinationskort. Har man inte det i sin låda med värdehandlingar frågar man sina föräldrar om de finns tillgängligt, eller sina syskon, säger Peter Ulleryd.

Den som misstänker att de drabbats av mässlingen ska inte åka till direkt ett sjukhus.

– Skulle man ha symtom på mässling går man in på 1177 och läser på, om man efter det misstänker att man har mässling ska man kontakta 1177 så kommer de att hänvisa till lämplig vårform, säger Ulleryd.

– Det man inte ska göra är att gå till en reception eller väntrum för då riskerar man att smitta ner alla andra.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Mässling