”Jag dör hellre än flyr från Afrin”

avNivette Dawod

Den turkiska offensiven mot syriska Afrinregionen är intensiv - hundratals ska ha dödats.

Flera byar ska vara helt sönderbombade, uppger den lokala kurdiske journalisten Roj Mousa, 20.

– Jag vägrar lämna Afrin. Mitt liv är här, jag dör hellre än flyr, säger han till Aftonbladet.

Den unge journalisten har tillbringat de senaste fem dagarna vid frontlinjen, där syrisk-kurdiska SDF-koalitionen strider mot den turkiska armén och till viss del även syriska oppositionsstyrkor, uppger han.

Trots att striderna är hårda, med upprepad beskjutning från alla väderstreck, säger Roj Mousa att han inte är rädd.

– Det här är mitt jobb. Det är viktigare än någonsin nu att göra mitt jobb, säger han i en telefonintervju.

Han är född och uppvuxen i den nordvästra staden Afrin i Syrien, som ligger i den autonoma kurdiskstyrda regionen med samma namn. Roj Mousa skulle hellre dö än att fly, säger han, och uppger att många han pratat med resonerar likadant:

– Det är en slags upprorsstämning här, man vill göra motstånd. Vi kallar det här för den turkiska arméns ockupation. De som jag har träffat i byar vid gränsen, som har genomlevt hundratals luftattacker, säger att de tänker bo kvar. ”Vi är födda här, det är vårt land, det är inte Turkiets mark”, säger de.

Foto: PRIVAT
Roj Mousa

Blev en fristad

Men den humanitära situationen är mycket svår. Enligt YPG-uppgifter har ett hundratal människor dött sedan den turkiska offensiven inleddes i helgen. Turkiet å sin sida uppger att man träffat omkring 200 mål, men att få av dem ska vara civila.

Striderna sker både från luften och på marken.

Omkring 700 000 civila befinner sig i staden Afrin, enligt Roj Mousa. Omkring hälften av dem ska vara flyktingar från andra städer i Syrien och Irak.

– Afrin har blivit en fristad för dem, säger han.

Mousa berättar om en sjuårig pojke som flytt med sin familj från staden Idlib, där den syriska regimen just nu utför en offensiv mot bland andra al-Qaidakopplade Jabhat Fateh al-Sham (tidigare Nusrafronten).

Sjuåringen ska nu ha dödats i en flygattack mot Afrinregionen.

– Hans mamma berättade att de flydde när syriska regimen och Iran stred mot Nusrafronten, för att komma i säkerhet i Afrin. Och nu har han dödats av den turkiska armén. Det är de här civila som Erdogan kallar terrorister, säger Roj Mousa om den turkiske presidenten.

Hjälporganisationer oroade

Turkiet har uppgett att målet med offensiven, som kallas ”Operation Olivkvisten”, är den kurdiska milisen YPG, som under lång tid har ingått i den USA-stödda SDF-koalitionen och stridit mot IS.

Enligt Turkiet har YPG kopplingar till kurdiska gruppen PKK i Turkiet, som stämplas som terrorister av Turkiet.

Hjälporganisationer i Syrien är oroade för att Afrinkonflikten kan leda till en liknande situation som den i Damaskus förorter - där befolkningen är helt avskuren från hjälp.

– Eskalerar konflikten kan det leda till en belägringsliknande situation både för Afrinbor och de flyktingar som flyttat till Afrin från andra delar av nordvästra Syrien, säger Nanki Chawla vid det FN-stödda forskningsinitiativet Reach till nyhetssajten Irin.

ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

Turkiet