Gynekologen: Appen är jättebra – för den som vill bli gravid

Södersjukhuset anmäler p-appen Natural Cycles till Läkmedelsverket efter att 37 kvinnor som använt appen blivit oönskat gravida, från september fram till i dag.

– Det är många barnmorskor som tyckt att det varit ganska många graviditeter från kvinnor som använt den här metoden, säger Lena Marions, gynekolog.

Gynekolog Lena Marions.
Gynekolog Lena Marions.

Det är inte första gången som barnmorskor slår larm om att Natural Cycles inte är lämplig för den som inte vill bli gravid. I april i år slog barnmorskor i Småland larm, rapporterade SVT Nyheter.

Nu anmäler Södersjukhuset appen till Läkmedelsverket. Det görs för alla metoder som resulterar i graviditeter, enligt Lena Marions, gynekolog och universitetslektor vid Karolinska Institutet, med placering på Södersjukhuset.

– Vi kollar alla produkter som marknadsförs som preventivmedel – att de ska stoppa graviditet. Det är syftet med att vi anmäler till Läkmedelsverket, att det är en biverkan som är viktigt att ha koll på.

Skulle du avråda från att använda appen?

– Om man inte vill bli gravid så skulle jag nog inte rekommendera den, nej. Däremot tycker jag den är jättebra för den som inte känner sin menscykel och vill bli gravid för att kunna planera det. Då är det en utmärkt metod.

”Viktigt att följa instruktionerna”

Sedan september 2017 har 37 kvinnor sökt sig till Södersjukhuset i Stockholm för att göra abort efter att ha använt appen.

– Det är klart att kvinnorna blir besvikna. Det handlar om att det här är en metod där det är viktigt att man följer instruktionerna jättenoga. Metoden talar om när det är okej att ha oskyddat sex utan att ha ytterligare preventivmedel och när det inte är det.

Appen ger gröna och röda dagar, under de röda måste man se till att använda något annat skydd – för att inte bli gravid.

– För personer som inte låter en apparat bestämma när de ska ha sex är det här en svår metod, säger Lena Marions.

Hon menar däremot att appen kan vara bra för att få koll på sin kropp och menscykel.

– Följer man instruktionerna noga är det mycket möjligt att metoden skulle fungera väldigt bra. Men det är uppenbarligen många som inte gör det, det är det som är problemet.

Publisert:

LÄS VIDARE