Köldrekord uppmätt och snösmocka på väg

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Orlin Wagner/AP/TT
Säsongens hittills lägsta temperatur uppmättes under natten i Nikkaluokta. Arkivbild.

Den hittills lägsta temperaturen för vintersäsongen uppmättes under natten mot torsdag i Nikkaluokta. Vid väderstationen, 70 km väster om Kiruna, dök kicksilvret ner till –39,5 ºC, rapporterar SMHI.

– Om det är klart och vindstilla så kan det, speciellt för Norrlands del, sjunka till väldigt låga temperaturer, säger meteorologen Moa Hallberg.

Nu drar det in mycket moln över landet vilket dämpar kylan något.

– Det kommer att bli lite mildare framöver även om det fortsatt kommer att vara kallt.

Men det har varit värre. Köldrekordet för Sverige uppmättes i Vuoggatjålme i mellersta Lapplandsfjällen den 2 februari 1966. Då noterades –52,6 ºC.

Fortsatt vinterväder

Också i andra delar av landet fortsätter vintervädret även om det inte är lika kallt som i norra Norrland.

– Under dagen drar snön in över Karlskrona och rör sig åt nordväst upp över landet.

Snöfallet fortsätter upp mot Värmland och Dalarna och kommer i morgon att beröra södra Norrlandskusten.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för kulingvindar och i vissa områden stora snömängder för Norra Östersjön, Finska viken, Ålands hav, Skärgårdshavet, Upplandskusten, Roslagskusten, Stockholms län och Gävleborgs läns kustland.

– Under fredag och lördag kan det bli större mängder över södra Norrlandskusten, kanske upp emot en decimeter, säger Moa Hallberg.

På västkusten, ut över Skagerak och Kattegatt, har SMHI utfärdat en klass 1-varning för kulingvindar under torsdagen, men som avtar under kvällen.

– Vinden kommer från ost och sydost, säger Moa Hallberg.

Extremkyla i USA

Om vi blickar ut över världen har mycket handlat om den extremkyla som drabbar Kanada och USA. Polarvirveln har delat sig så att luft som vanligtvis ligger över Nordpolen har flyttat på sig och nu ligger över Nordamerika. Det är väldigt kall luft

– Det händer lite då och då att den delar sig. Det kan även göra att Sverige kan få det lite kallt. Det beror på hur luften uppdelas och var den hamnar, säger Moa Hallberg.

Men den kalla luften i USA just nu kommer troligen inte att påverka Sverige.

Publicerad:

LÄS VIDARE