Här får du betalt för att panta din snusdosa

avClaes Olsson

Foto: TT/Arkivbilder
På centralstationen i Oslo kan du få två norska kronor per snusdosa.

Snusdosor hamnar ofta i den vanliga papperskorgen. I Oslo testar man nu att betala snusarna två kronor per pantad dosa, skriver NRK.

Omkring en miljon svenskar snusar, visar siffror från Statistiska centralbyrån. Eftersom dosorna består av plast vore det gynnsamt för miljön att ta tillvara på dem. Vid centralstationen i Oslo erbjuder man nu pengar i utbyte mot att man pantar sin snusdosa, rapporterar NRK.

– Jag tycker att det är bra att de som säljer varor av plast skapar ett värde för plasten som du annars kastar, säger Anja Stokkan på miljöförvaltningen i Oslo, till kanalen.

En snusdosa ger dig en norsk krona, eller två om du registrerar din mejladress. Man kan också välja att skänka sina pantpengar till arbetet med att röja undan plast i Norge och andra länder.

Det är svenska företaget Swedish Match som betalar för panten. De tar emot alla snusdosor – oavsett märke. Och de tar inget extra betalt för sina egna dosor.

– Jag hoppas att vi får se fler smarta lösningar på hur vi ska hantera de plastprodukter som vi producerar 2019, säger Anja Stokkan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Snus

Tobak

Oslo