Pia, 50, om kyrkouppropet: ”Det är ett kvinnovrål”

avIsabelle Nordström

NYHETER

1382 kvinnor inom Svenska kyrkan har skrivit under uppropet #vardeljus.

De vittnar om kränkningar, trakasserier och våldtäkter.

– Kyrkan är en trög organisation, det är gamla maktstrukturer som sitter kvar, säger Pia Toftenius, som jobbar i Visby.

1 av 3
Pia Toftenius, församlingspedagog, i domkyrkan i Visby.

Allt fler branscher säger i från och uppmärksammar sexuella trakasserier efter kampanjen Metoo.

I dag publicerades ett upprop från 1382 kvinnor anställda inom Svenska kyrkan.

"Vi alla ser att det är nog nu. Tystnaden behöver brytas, skammen behöver placeras där den hör hemma. Den är inte vår att bära."

Så står det på uppropet #vardeljus hemsida, undertecknat av de över 1000 kvinnor inom Svenska kyrkan.

”Också inom kyrkan har förövare skyddats, brottsutsatta bestraffats och övergrepp tystats ned”.

Jackelén: ”Nu räcker det”

Ärkebiskopen är kyrkans högsta chef. Även hon deltar i uppropet.

”Nu räcker det!”, skriver Antje Jackelén i ett inlägg på Svenska kyrkans hemsida.

Hon har själv undertecknat uppropet och tycker att det är viktigt att historierna kommer fram.

En som också skrivit under är Pia Toftenius, församlingspedagog i domkyrkan i Visby.

– Det är ett kvinnovrål som hörs, det är ett paradigmskifte som pågår. Inga kvinnor kommer längre att tiga och inga män kommer att komma undan, säger hon om både Metoo-kampanjen och #vardeljus.

– Det är här ett stycke kvinnohistoria som är fantastiskt att få vara med att bidra till. Det är som ärkebiskopen säger, det är nog nu.

Hon har själv varit engagerad i att hjälpa flickor som utsatts för sexuella övergrepp av en präst på Gotland. Nu tycker hon att det är dags att få ett stopp på en kultur som normaliserar övergrepp.

– Det är fruktansvärt det som vissa kvinnor har blivit drabbade av, men det här är en maktstruktur som vi måste få bryta ner, säger Pia Toftenius.

– Kyrkan är en trög organisation, det är gamla maktstrukturer som sitter kvar. Det har suttit i väggarna, fram tills nu.

Publiceras på blogg

På bloggen #vardeljus i Svenska kyrkan kommer vittnesmål att publiceras var tionde minut från och med klockan 09.01 i dag.

”Det hände för många år sedan och skulle hämta en bok ur ett arkiv i källaren, prosten som gjorde en visitation hade följt efter mig och väl där på stegen när jag började klättra ner så sticker han in sin hand och tar tag i mitt underliv med sin hand. Han håller fast och säger det där är väl skönt. Jag reagerar och slår till handen”, skriver en kvinna i uppropet.

”Sedan vid juletid kommer prosten med en mistel och vill att vi ska kyssas under den. Jag var vid det tillfället ensam på expeditionen och han sa att det var Guds vilja att vi skulle vänslas lite. Berättade för min kyrkoherde hon sa att sånt måste vi kvinnor tåla att män är sådana.”

Utsattes under själavård

En annan kvinna berättar i uppropet om präst som försökte kyssa henne och tog henne på brösten.

”Jag blev utsatt för övergrepp av en präst (man) jag gick i själavård hos. Efter ett tag började han introducera allt märkligare metoder som gick ut på att fysisk närhet skulle skapa en trygghet hos mig. Det slutade med hans händer under min tröja. Smekningar. Försök till kyssar. Verbala närmanden”, skriver hon.

”När jag efter mycket funderingar bestämde mig för att anmäla pratade jag med en annan präst som då avrådde mig från att anmäla eftersom jag var i antagningsprocess för att bli präst och det kunde äventyra mina chanser att bli godkänd. Det var bättre, för min egen skull, att tiga. Jag lyssnade på rådet och är nu själv präst, men har ångrat det många gånger. Han har gått helt fri och i värsta fall utsatt andra för samma eller liknande övergrepp.”

Här är branscherna som satt ner foten i #metoo 01:57
ARTIKELN HANDLAR OM