Arbetsmiljö

Chef i kommun klädde ut sig till kritisk dam

Av: 

Benjamin Ekroth

NYHETER

Två chefer i en västsvensk kommun anklagas för kränkande behandling och bristande ledarskap, rapporterar Sveriges Radio P4.

Den ena ska ha skickat brev till anställda under påhittad identitet. Den andra dök upp på ett möte utklädd till gris.

– Vi jobbar med olika metoder där vi utvecklas för att förbättra oss, förklarar en av de utpekade cheferna det hela för P4.

Chefer inom socialförvaltningen i en kommun i Västra Götaland skickade fiktiva, kritiska brev till anställda inom äldreomsorgen. Arkivbild.

Kommunledningen i en västsvensk kommun har under helgen suttit i krismöte. Det efter att ett antal anställda i en anonym skrivelse för drygt en månad sedan påkallade kommunchefens uppmärksamhet kring vad de kallade "brister i förvaltningen", rapporterar P4.

Fick handskrivna brev

Det hela ska ha börjat under hösten 2016 när anställda inom kommunens äldreomsorg fick handskrivna brev från en "Greta". Breven innehöll klagomål mot några av förvaltningens mellanchefer. Enligt P4 ska de olika personerna ha beskyllts för att vara otrevliga mot boende och flamsiga. De som pekades ut i breven ska enligt P4 ha tagit illa vid sig och någon ska ha sjukskrivit sig.

– Då vill ju dom kritiserade gärna komma i kontakt med personen för att förstå kritiken och göra någonting åt det, säger en källa till P4.

Dök upp utklädd på möte

När de försökte hitta avsändaren framkom det att en av deras kollegor dolde sig bakom "Greta". Det kallades då till ett möte i kommunhuset där chefen dök upp – utklädd till äldre dam. Hon hade blivit sminkad av en professionell sminkör till en kostnad av 1 200 kronor. Samtidigt ska en annan av cheferna ha klätt ut sig till gris. Det hela ska ha varit ett planerat "experiment", rapporterar TT.

– Vi jobbar ju med olika metoder för att förbättra oss, är chefens förklaring till P4.

Genom de två skrivelserna blev kommunchefen varse om situationen – inklusive fakturan för sminkningen, enligt TT.

– Det är ett mycket olämpligt agerande och inte förenligt med kommunens värdegrund, säger chefen till TT.

Kallade till krismöte

Enligt P4 var det när de började ställa frågor om vad som pågår som kommunledningen kallade till krismöte. 

– Vi har påbörjat en oberoende kartläggning av arbetsmiljön inom socialförvaltningen via kommunens företagshälsovård, sa kommunchefen i ett pressmeddelande i går.

I pressmeddelandet framgår att de anställda i sin skrivelse menar cheferna har en nedlåtande jargong, inte är tillräckligt närvarande och att det en längre tid funnits brister i deras sätt att leda och organisera arbetet. Vidare ska den ena chefen ha en diktatorisk ledarstil och använda sig av härskarteknik och maktmissbruk. Den ena chefen har på egen begäran nu tagit ledigt.

– Vår analys av situationen visar att förutsättningarna för NN att verka som chef har försvårats, vilket kan påverka verksamheten negativt. Därför vidtar vi de här åtgärderna, avslutar kommunchefen pressmeddelandet.

Aftonbladet har under kvällen försökt nå kommunchefen utan resultat.

ANNONS EXTERN LÄNK

Julrea på MEDS! 10% på allt med rabattkod: "advent10" - koden fungerar på även rabatterat!

Meds

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsmiljö