Nytt snöoväder väntas i veckan

NYHETER

Stora mängder snö, regn – och stormbyar.

Ett lågtryck som rör sig in från Irland kan ställa till det rejält i Sverige. SMHI går nu ut och varnar för stora snömängder.

– Man ska tänka en extra gång innan man ger sig ut i trafiken, säger Kristoffer Hallgren, meteorolog vid Foreca.

Foto: Johan Nilsson/TT
Arkivbild. Stora mängder snö väntas falla över Götaland i veckan.

Ett lågtryck som kommer in från Atlanten för med sig snö, regn och hårda vindar. Lågtrycket befinner sig vid Irland, men rör sig in mot Sverige. På onsdag väntas det vara här.

– Från och med onsdag morgon, då lågtrycket når västkusten, blir vädret väldigt ostadigt, säger Kristoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

SMHI utfärdade på tisdagsmorgonen inte mindre än 10 varningar för kraftigt snöfall i Svealand och Götaland.

Norrifrån rör sig kall luft, som lågtrycket kommer möta. Det resulterar i blåst och nederbörd.

– Det ser ut att bli ett kraftigt snöområde som rör sig upp över Götaland. Det rör sig om mellan två och fem centimeter blötsnö i Västra Götalands län. I Dalsland kan det bli upp emot en decimeter, säger Kristoffer Hallgren.

– Men snön blir inte långlivad, under onsdagen blir vädret mildare och snöovädret övergår i regn.

Orkanbyar i norr

Redan den gångna helgen föll en hel del snö i Götaland – för flera platser var det säsongens första. Det resulterade i flera avåkningar och trafikproblem.

– Det kommande snöovädret kan ställa till det rejält för trafikanter i Västra Götaland. Man bör hålla koll på prognosen och tänka efter en extra gång om man verkligen ska ge sig ut i trafiken på onsdagsmorgonen, säger Kristoffer Hallgren.

Även längre norrut faller stora mängder snö, men det är framför allt genom ökade vindstyrkor som ovädret kan ställa till med problem där, tror Kristoffer Hallgren.

– I mellersta och norra Norrland blir det stormbyar och eventuellt till och med orkanbyar.

Foto: TOBIAS MARBENIUS
Bild från en singelolycka som inträffade på söndagsmorgonen i Jönköpings län.

Fortsatt ostadigt väder

På torsdag kommer temperaturen i Götaland stiga till mellan sex och åtta grader och det ser ut att hålla sig varmt även under helgen.

– Så det blir stora kontraster mot den senaste tidens kalla temperaturer. Men framför allt kan vi vänta oss ostadigt väder med regnskurar i stora delar av landet under veckoslutet. Nästa vecka kan det bli kallare igen, då kommer regnet övergå i snö, säger Kristoffer Hallgren.

Så gör du för att slippa frysa i vinter 00:30
ARTIKELN HANDLAR OM

Foreca

Väder

SMHI