Brödjätten lanserar limpa med 70 syrsor

1 av 2 | Foto: Marcus Ericsson/TT
Syrsor – snart i ett bröd relativt nära dig. Arkivbild.
NYHETER

Insekter i maten sägs vara framtiden och nu är uppenbarligen framtiden här.
Finska livsmedelskoncernen Fazer börjar baka med syrsor.
– En bra proteinkälla, enligt Fazers innovationsdirektör Juhani Sibakov.

Mjöl, jäst, vatten. Vanliga ingredienser i bröd – som snart får ett något oortodoxt komplement i Finland: insekter.

Den finländska livsmedelskoncernen Fazer lanserar ett insektsbröd som till en början bara säljs i Helsingfors. En limpa innehåller ungefär 70 syrsor, vilket motsvarar omkring tre procent av brödets vikt.

Bra proteinkälla

– Syrsbrödet är en bra proteinkälla. Insekterna innehåller dessutom goda fettsyror, kalcium, järn och vitamin B12, säger Fazers innovationsdirektör Juhani Sibakov när han ska marknadsföra den nya produkten.

Bruket av insekter i livsmedel godkändes i Finland i början av november. I Sverige är det förbjudet sedan 20 år tillbaka, enligt Livsmedelsverket.

ARTIKELN HANDLAR OM

Livsmedel

Fazer

Finland