Här är vinnarna av Stora journalistpriset

avSebastian Laneby

1 av 2 | Foto: Christine Olsson/TT
Tom Alandh tilldelades Stora Journalistpriset.

Under kvällen delades Stora journalistpriset ut på Bonniers konsthall i Stockholm.

Åsa Erlandsson blev ”Årets berättare”, Magda Gad ”Årets förnyare”, Emma Frans ”Årets röst” och ”Årets avslöjande” gick till journalisterna bakom ”Fallet Kevin” i SVT.

Lukas Bonniers stora journalistpris tilldelades dokumentärfilmaren Tom Alandh.

– Jag är lite torr i munnen, förvånad, glad och hedrad, säger han.

Med start klockan 18.00 under torsdagen började utdelningen av Stora journalistpriset.

21 journalister var nominerade i fyra olika klasser: Årets berättare, Årets förnyare, Årets röst och Årets avslöjande.

Det första priset Årets berättare tilldelades Åsa Erlandsson för boken “Det som aldrig fick ske” om attentaten på Kronans skola i Trollhättan.

”Gud vad glad jag är”

Juryns motivering: ”För att hon genom virtuos berättarteknik kryper in under skinnet – på både mördare och läsare – och därmed får oss att inse vidden av ett av de värsta rasistdåden i svensk historia.”

– Hysteri. Nej men Gud vad roligt. Gud vad glad jag är, sa hon uppe på scenen när hon tog emot priset.

I kategorin Årets förnyare gick utmärkelsen till Expressens Magda Gad med juryns motivering: "För att hon med skyddsväst men utan filter tar med sin breda publik till fronten och förnyar krigsjournalistiken i en folkbildande och ständigt pågående dialog."

– Framför allt känns det väldigt underligt. Det är en liten bubbla, en liten värld för sig. Man känner att det inte finns något utanför bubblan, sa hon på scenen.

Aftonbladets Andrev Walden nominerad

Aftonbladets kolumnist Andrev Walden var nominerad som Året röst med juryns motivering: "För att han i de stora frågorna hittar den vardagliga dramatiken och får oss att skrattandes se världen, familjen och oss själva i ett nytt och lite klokare ljus.”

– Det känns jätteroligt. Och som jag sa på scen, lite olustigt också eftersom jag har svårt att ta beröm, sa han efter att nomineringarna var klara.

”Hjärtat bara rusar”

Priset gick till Emma Frans, forskare och vetenskapsskribent i SvD.

– Jag är extremt glad och överväldigad och hjärtat bara rusar, sa hon.

Juryns motivering var: "För att hon så underhållande tar striden mot faktaresistensen och med vetenskaplig skärpa avslöjar nätets seglivade myter."

Aftonbladets Maria Trägårdh var med och delade ut priset för Årets avslöjande. Det gick till Dan Josefsson, Anna Nordbeck, Johannes Hallbom och Jakob Larsson för "Fallet Kevin" i Dokument Utifrån (SVT).

”Oroad över det jag såg”

"Genom nitiskt detektivarbete hittade de ett borttappat alibi, aldrig visade förhör och avslöjade en 19 år gammal polisiär sanning som falsk i ett berättande i världsklass”, var juryns motivering.

– Jag var själv oroad över det jag såg. Föräldrarna visste inte själva vad som hade hänt. De levde med en rädsla, sa Dan Josefsson om granskningen.

– Jag är oerhört glad över det här priset, fortsatte han.

”Förvånad och hedrad”

Dessutom delades Lukas Bonniers stora journalistpris ut till “en journalist som under lång tid visat prov på skicklighet och framstående journalistisk gärning”.

Med motiveringen ”En personporträttens mästare som i decennium efter decennium med värme och nyfikenhet skildrar hur det är att leva och dö i Sverige” delades priset ut till dokumentärfilmaren Tom Alandh.

– Jag är lite torr i munnen, förvånad, glad och hedrad, sa han.

ARTIKELN HANDLAR OM