Eivor, 85, nekas vin till dansen: ”Förmynderi”

NYHETER

I alla år har pensionärerna i Uppsala kunnat ta sig ett glas vin till maten under dansträffarna – till nu.

– Ska inte pensionärerna få ha något roligt alls? säger Eivor Karlsson, 85.

I över tio år har Eivor Karlsson, 85, besökt Träffpunkten i Uppsala för levande musik, dans och en bit mat. Varje höst och varje vår har dansen gått av stapeln.

– Då brukar vi få en bit smörgåstårta eller paj och så får vi köpa ett glas vin till det om vi vill. Vi brukar vara 50–55 personer på de där danserna och alla har roligt, säger Eivor.

Men i år blir det inget glas vin, vilket Upsala Nya Tidning var först med att berätta.

– Jag vet inte om vi får vatten till smörgåstårtan eller vad fasen vi får. Vi är ju gamla människor allihopa, vi har ju uppnått pensionsåldern. Ska vi då inte kunna bestämma själva om vi vill ha vin till maten eller inte, det är ju förmynderi.

Foto: Jill Holmstedt
Eivor Karlsson.

Ny ansvarig bakom beslutet

Över 40 personer har skrivit under en protestlista för att ändra beslutet om det indragna vinet, men pensionärerna har inte fått något gehör.

I stället fick de nyligen veta att dansen ställs in helt, på grund av att för få anmält sig till tillställningen.

– Det var ju bara tolv som hade anmält sig och tacka fasen för det, vi får ju inte dricka vin till maten. När man sitter i ett sällskap med flera andra och har det trevligt, då tycker jag att det är gott med ett glas vin.

För ett år sedan fick Träffpunkten en ny verksamhetsansvarig, som menar att vinet inte går ihop med verksamhetens hälsofrämjande uppdrag.

– När jag fick reda på att det serverades vin kollade jag upp riktlinjerna och alkohol passar inte in i den här typen av öppna verksamheter, säger Anki Linder, ansvarig för Träffpunkten i Uppsala till UNT.

”Låter väldigt konstigt”

Tidningen har också pratat med pensionärsrådets ordförande, Erik Pelling (S), som tycker att de äldre gott kan få ta sig ett glas vin till maten.

– Det är fler som frågat mig om det här beslutet. Det låter väldigt konstigt. Sociala aktiviteter är jätteviktigt och vill man ta ett glas vin ska man kunna göra det. Det som varit normalt för en människa innan ålderdomen ska få fortsätta så. Det är just den här typen av verksamhet som vi uppmuntrar och stödjer. Om det efterfrågas danskvällar utan vin ska det i så fall ordnas extradanser, säger han till UNT.

Han säger också till tidningen att pensionärsrådet får ta en diskussion om huruvida beslutet kan ändras.

Eivor hoppas på att det hela får en lösning så snart som möjligt.

– Jag hoppas det, för det är jättetrevliga kvällar. Ska inte pensionärerna få ha något roligt alls? säger Eivor Karlsson.

Lena låter pensionärer åka moppe 01:31
ARTIKELN HANDLAR OM

Uppsala

Vin