Kvarlevorna efter piratbesättning upptäckta efter 300 år

NYHETER

Över 100 skelett har hittats i ett gravområde i Massachusetts i USA.

Arkeologerna tror sig ha grävt fram kvarlevorna efter den legendariske piratkaptenen Samuel ”Black Sam” Bellamys besättning.

Hans flaggskepp Whydah förliste i en storm i april 1717.

Vraket efter Whydah påträffades 1984 i havet utanför Cape Cod och har sedan dess varit föremål för en rad arkeologiska undersökningar. Nu har även den drunknade besättningen hittats.

– Vi tror att vi har hittat den största massbegravningsplatsen på amerikansk mark. Över 100 pirater spolades i land vid Cape Cod efter skeppsbrottet, säger Casey Sherman, som leder undersökningen, till The Telegraph.

– Det är helig mark. Nästan varje dag får vi reda på mer om vad som hände för 300 år sedan.

1 av 3 | Foto: Merrily Cassidy / AP
Arkeologen Mary Kesten Zahn undersöker ett ben från vraket för att avgöra om det verkligen är kvarlevorna från ”Black Sam”.

Ett antal gravhögar

Sherman vill inte avslöja begravningsplatsens exakta position men det rör sig om en avlägsen del av Cape Cod där byn Freshbook en gång fanns belägen.

Bland fynden finns ett antal gravhögar och gravkamrar samt keramik och husgeråd. Arkeologerna har också funnit hus där de människor som försökte hjälpa de skeppsbrutna bodde.

Kvarlevorna efter piratkaptenen Samuel Bellamy verkar inte finnas i gravarna. Däremot ska arkeologerna dna-testa ett skelett som hittades i samband med utforskningarna av Whydah. Bredvid fanns en pistol som forskarna är övertygade om tillhörde kaptenen.

– Pistolen hade några unika egenskaper och symboler och gavs till honom med ett dekorativt silkesband. Den överensstämmer helt och hållet med Bellamys pistol, säger professor Timothy Palmbach vid University of New Haven till The Telegraph.

Skelettprover ska jämföras med dna från en i dag levande manlig ättling.

”Piraternas prins”

Bellamy, som föddes 1689 i grevskapet Devon i Storbritannien, anses vara en av historiens allra rikaste pirater. Med Whydah kapade han på bara ett år 54 handelsfartyg längs den amerikanska östkusten och i Karibien. Det samlade rovet beräknas motsvara 120 miljoner dollar i dagens penningvärde, skriver The Telegraph med hänvisning till Forbes.

Samtidigt höll han gärna igen på våldet.

– Han var känd som ”Piraternas prins” på grund av sin mjuka men beslutsamma natur, och han lyckades lugna ner potentiellt våldsamma situationer, säger Casey Sherman.

Om det verkligen är Bellamys skelettdelar kommer han att föras hem till Storbritannien för att fortsätta den sista vilan där. Förhoppningen är även att uppföra ett minnesmärke för besättningen i Massachusetts.

Klocka och mässingsplåt

Bland de runt 200 000 fynd som gjorts kring Whydah-vraket genom åren finns skeppets klocka och en mässingsplåt med namnet och datum för jungfruresan ingraverat. Det innebär att det är det enda fartyget från den så kallade gyllene eran som fullt ut identifierats.

Definitionen av den gyllene eran varierar men många av de mest ökända piraterna – som kapten Svartskägg, Charles Vane, Anne Bonny och Jack Rackham – var aktiva någon gång mellan åren 1714 och 1722.

Likt Bellamy var inte sjörövarna alltid så råbarkade som de ibland framställs. Tvärtom styrdes skeppen demokratiskt och de var inte främmande från att ta in urinvånare eller förrymda slavar i sina led.

Dagens tre rubriker 29 mars 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM

USA