Stort intrång i träningsapp: "En larmsignal"

Av: TT

Publicerad:

En kraftig larmsignal – så beskriver organisationen Sveriges konsumenter dataintrånget i den populära träningsappen Myfitnesspal. Uppgifter om miljontals användare är på vift.

– Det måste ställas mycket högre krav på företagen, säger generalsekretare Jan Bertoft.

Dataintrånget som drabbade det amerikanska företaget Under Armour är ett av de största hittills sett till hur stor mängd data som stals. Under Armour har medgett att hackare kom över användarnamn, mejladresser och lösenord från omkring 150 miljoner användare av appen Myfitnesspal. Däremot ska ha hackarna inte ha kommit över några kontokortsnummer. Företaget har uppmanat användarna att byta sina lösenord.

Kritiserats för brister

Sedan 2013 finns Myfitnesspal även på svenska och i dag är appen den åttonde mest nedladdade gratisappen i Apples App Store, i kategorin Hälsa och motion. Det är dock inte känt om, eller hur många, svenska användare som drabbats.

Sveriges konsumenter har tidigare kritiserat just Myfitnessapp för brister i hur de hanterar användarnas data. Det största problemet enligt organisationen är att användarna inte har kontroll på hur deras uppgifter om sin hälsa sprids och används. Det är för krångligt att läsa igenom villkoren.

– Det man lämnar ifrån sig i de här apparna är väldigt personliga uppgifter om ens hälsa. Så detta är en kraftig larmsignal om att man ska vara försiktig, och det avslöjar ju att säkerheten är väldigt bristfällig. Man kan fråga sig hur säkerheten är på hälsoappar, säger Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges konsumenter.

"Högre krav på oss själva"

Det är oroväckande att tänka vad hackare kan göra med uppgifterna, påpekar Jan Bertoft.

– Det måste ställas mycket högre krav på de här företagen att höja säkerheten, men också ställas högre krav på oss själva. Vi måste tänka efter innan vi ger ifrån oss data.

Publicerad: