Polisen letar motiv efter skåpbilsdåd

Foto: Stephan R/AP/TT
Skåpbilen körde in i en uteservering och dödade två människor.
Foto: Friso Gentsch/AP/TT
Polisen utreder händelsen i Münster, där två människor dödades och 20 skadades.
NYHETER

Polisen i Tyskland utreder vad som kan ligga bakom att en man körde in i en grupp människor på en uteservering i den tyska staden Münster.

Medier rapporterar att han tidigare haft psykiska problem.

"Hittills finns det inga ledtrådar till ett möjligt motiv för dådet", säger Martin Botzenhardt, åklagare i Münster, i ett uttalande.

Utredningen avstannade tillfälligt då ett misstänkt föremål hittades i fordonet, och bombexperter kallades till platsen. De hittade bara några kraftfulla fyrverkeripjäser och en pistol med lösa skott, förutom det vapen mannen använde för att skjuta sig själv med efter dådet.

I mannens lägenhet hittades fler fyrverkerier, liksom en pluggad automatkarbin av typen AK-47.

Förbundskansler Angela Merkel uppger att hon är djupt skakad av dådet, och att det ska göras "allting i vår makt för att ta reda på vad som ligger bakom dådet och för att hjälpa offren".

Inga islamistiska kopplingar

Två människor dödades och tiotals skadades när skåpbilen körde in på uteserveringen i medeltidsstaden. De avlidna var anställda på restaurangen. Sex av de skadade rapporteras ha allvarliga skador.

Delstatsministern Herbert Reul poängterar att utredningen fortsätter, men säger att gärningsmannen tros vara en tysk medborgare, "och inte, som har påståtts överallt, en flykting eller något sådant".

– Det finns inga indikationer i nuläget på att det finns några islamistiska kopplingar, säger han.

Många blodgivare

Enligt medieuppgifter ska mannen ha haft psykiska problem. Enligt tv-bolaget ZDF hade mannen kontakt med högerextremister, men det finns inga uppgifter om att han själv skulle vara högerextremist. Han ska också ha försökt att ta sitt liv tidigare.

Stadens universitetssjukhus efterlyste blodgivare. Mängder av människor ville hjälpa till och många fick lämna sjukhuset utan att ha lämnat blod, skriver tidningen Bild.