Sahlin blev utfrågad – av Clinton

NYHETER

Ex-presidenten om terrordådet i Stockholm: ”Hur kunde det ske?”

Foto: Öppnar för flytt Mona Sahlin är inte alls främmande för att bo i New York. ”Har alltid varit en dröm”, säger hon.

NEW YORK. Även Bill Clinton undrar:

Hur kunde ett bombattentat inträffa i Sverige?

Det var vad ex-presidenten frågade Mona Sahlin när de möttes i New York i förrgår.

– Han konstaterade att inte ens USA varit utsatt för just den sortens attack, berättar Sahlin när Aftonbladet träffar henne i kylan på Manhattan.

Mona Sahlin befinner sig sedan helgen i New York för en konferens med världsledare som Bill Clinton, Tony Blair och Felipe Gonzales. Den misslyckade terrorattacken i Stockholm i lördags har hamnat i fokus.

– Det är en märklig känsla att befinna sig utomlands när något sådant händer hemma i Sverige, men samtidigt kan jag ju inte bara åka hem, säger Sahlin när vi träffar henne utanför den diskreta entrén till Ford Foundation på exklusiva Upper East Side.

– Händelsen har dock blivit en ingång till mycket frågor och diskussion. Framför allt om hur man ska kämpa mot intolerans och rasism, och samtidigt visa att man klarar säkerhet och trygghet.

Clinton förundrad

En som förundrats över att en självmordsbombare slagit till i lilla Sverige är alltså Bill Clinton.

– Jag hade ett informellt samtal med honom i två minuter och han konstaterade att inte ens USA utsatts för just den här sortens attack, säger Sahlin.

I övrigt har konferensen handlat om de samtida problem progressiva partier över hela världen, bland dem de svenska socialdemokraterna, brottas med.

– Vi har slagit fast att vi inte pratar tillräckligt om framtiden utan bara om hur duktiga vi var förr, säger den avgående partiledaren.

Som också tagit tillfället i akt och träffat kollegan Thomas Bodström, som ju numer bor i USA.

– Ja, det är en av mina bästa kompisar inom politiken, så han kom hit under helgen. Vi satt som två stolta svenskar på Madison Square Garden och såg New York Rangers Henrik Lundqvist hålla nollan i söndags. Det var otroligt häftigt när hela arenan skanderade hans namn, berättar hon.

Aktuellt med flytt

Frågan är nu om även Mona Sahlin ska bosätta sig på den här sidan Atlanten. Enligt rykten ska det vara aktuellt.

– Mja, vem vill inte bo i New York ett år eller två? Det har jag drömt om hela livet. Men det finns inga konkreta planer. Nu kämpar jag på till slutet av mars, sedan börjar jag fundera på vad jag ska göra.