Mamman gömde sitt barn – dömd till fängelse

I två år hölls ett barn gömt i en husvagn i skogarna i Hälsingland.

Mamman döms till tio månaders fängelse och barnets mormor döms till skyddstillsyn med samhällstjänst för egenmäktighet med barn.

Flickans mamma och pappa var indragna i en långdragen vårdnadstvist. Det var när mamman insåg att hon var på väg att förlora tvisten som hon beslutade sig för att fly bort med sitt barn. Även barnets mormor följde med när mamman åkte i väg med dottern med bil och husvagn.

Under mer än två års tid höll kvinnorna barnet gömda. Den mesta tiden tillbringades på en campingplats i Hälsingland, där kvinnorna också fick arbeta.

De använde sig av olika mobiltelefoner när de höll kontakt med släkt och vänner. De tog ut pengar från bankomater på olika orter. De började också kalla flickan för ett annat namn.

Sundsvalls tingsrätt ansåg att brottet egenmäktighet med barn är grovt eftersom flickan inte bara hållits undan från pappan utan också hindrats att gå i förskola och börja i skolan.

Kvinnorna greps av polisen vid i en husvagn i nordvästra Hälsingland i mitten av oktober.

Mamman hotade vid kontakter med pappan att hon skulle ta livet av sig själv och dottern om han inte avstod från vårdnaden. Även mormodern medverkade när hotet skickades via SMS och båda döms även för olaga hot.

TT

Publisert: