... men C kan fälla alliansen

Foto: samarbetet kan spricka Centerpartiet får bara 4,2 procent i dagens mätning och riskerar att åka ur riksdagen. Men Maud Olofsson sätter sitt hopp till valarbetarna och Fredrik Reinfeldt vill inte spekulera i att alliansen skulle kunna spricka.
NYHETER

Väljarna vänder Maud Olofsson ryggen.

Centerpartiet är nu farligt nära att åka ur riksdagen – bara 4,2 procent i Aftonbladet/United minds.

– Även i förra valet tog det jättelång tid innan vi fick genomslag i opinionen, men vi lyckades, säger Maud Olofsson.

Foto: I går var det sex år sedan alliansen bildades – hemma hos Centerledaren.

Flykten från Centerpartiet har pågått sedan valet 2006. Stureplanscentern har tystnat och landsbygdsfolket är fortfarande arga för energiuppgörelsen. I höstas tvingades partiet revidera ner målet från 16 till 10 procent röster i valet. Även det verkar i dag långt borta.

Partiet får 4,2 procent i dagens Aftonbladet/United minds.

– Centern är alliansens svagaste kort. Deras gamla väljare är ganska mittenorienterade och går därför till S och MP. De liberala väljarna är lättflyktiga storstadsväljare som främst går till FP och M, säger Carl Melin, opinionschef på United minds.

Slut – om de åker ut

I går var det sex år sedan de fyra borgerliga partiledarna träffades hemma hos Maud Olofsson i Högfors och bildade ”Allians för Sverige”. Om Centerpartiet åker ur riksdagen den 19 september är alliansen historia.

Men varken Maud Olofsson eller Fredrik Reinfeldt vill spekulera i ett sådant scenario.

– Sett till flera mätningar har nu alla allianspartier över fyra procent med en säkerhetsmarginal, säger Fredrik Reinfeldt.

Maud Olofsson:

– Det som avgör är om vi har många valarbetare ute. Och tittar vi på mobiliseringsgraden hos Centerpartiet så är den väldigt hög, den är högst bland alla partier.

Får inga stödröster

Hon kan sluta hoppas på hjälp från Moderaterna.

M kommer inte att uppmuntra sina väljare att stödrösta på C.

– Vi uppmuntrar väljarna att rösta på Moderaterna, men jag är övertygad om att alla alliansens partier kommer klara sig väl över fyra procent, säger partisekreteraren Per Schlingmann.

Enligt Fredrik Reinfeldt har de mindre partierna redan fått flera chanser att synas.

– Det viktiga att säga är att mina allianskollegor har fått större utrymme att presentera sina utgångspunkter och sin politik. Det tror jag i grunden är bra för var och en av dem, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010