”Höjd skatt på inkomster över 40 000”

De rödgröna har enats om skattehöjningar

Det blir höjd inkomstskatt för alla som tjänar över 40 000 kronor i månaden om de rödgröna vinner valet, uppger SVT:s Rapport.

Socialdemokraternas partiledare Mona Sahlin har tidigare aviserat att det blir höjda inkomstskatter om de rödgröna vinner höstens val. Det har dock förekommit olika uppgifter om det blir höjningar för alla eller bara för dem med höga inkomster, och i så fall hur höga inkomster.

Nu rapporterar Rapport att de rödgröna har enats om höjd inkomstskatt för alla som tjänar mer än 40 000 kronor i månaden. Modellen bygger på en succesiv minskning av jobbskatteavdraget ju mer man tjänar. Vid inkomster på omkring 80 000 i månaden ska jobbskatteavdraget vara utraderat, vilket innebär en höjning av skatten med cirka 1 700 kronor i månaden, eller 21 000 om året.

Enligt S-modell

– Det kommer vara de stora höjningarna för dem med de riktiga stora inkomsterna, och de stora investeringarna kommer att handla om att sänka kostnaderna för dem som i dag har det väldigt svårt och dessutom för företagen, säger Sahlin till SVT.

Överenskommelsen är i linje med det senaste förslaget på höjd inkomstskatt som Socialdemokraterna har presenterat.

Enligt Statistiska centralbyrån tjänar strax under 400 000 personer i Sverige mer än 40 000 kronor i månaden. Omkring 40 000 tjänar över 80 000 kronor i månaden.

Jobbskatteavdraget har införts i flera steg av den borgerliga alliansen, och innebär sänkt skatt för den som jobbar med uppåt 1 700 kronor i månaden.

Fler överenskommelser

I går rapporterades att de rödgröna har enats om att återinföra en förmögenhetsskatt om de vinner valet.

Den rödgröna oppositionen har också presenterat ett gemensamt förslag på höjda miljöskatter med bland annat dyrare bensin. Se faktarutan under artikeln för fler detaljer.

På måndag presenterar S, V och MP sin gemensamma ekonomiska motion.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN