Polisprofessor: Mordåtalad frias

Den mordåtalade 34-årige Falubon kommer inte att dömas för mordet.

Det hävdar polisprofessor Leif GW Persson.

Han anser att åklagarna inte lyckats bevisa vem som dödade mannens sambo.

Leif GW Persson följer på plats den uppmärksammade rättegången som började på måndagen i Falu tingsrätt. Han tycker inte att det var fel av åklagaren att väcka åtal mot 34-åringen, men tror inte att mannen kommer att fällas för mord.

– Jag tror att han blir fälld för brott mot griftefrid. Möjligheten att han också fälls för mord bedömer jag som 50 procent, men han borde rimligen inte bli det, säger Leif GW Persson till TT.

Han anser att polisens utredning inte gett svar på kärnfrågan, vem som mördade kvinnan.

Leif GW Persson ser inte åklagarens starkaste bevis, fynden i 34-åringens kamera och dator, som avgörande i målet.

– De visar bara att mannens uppgifter om att han blivit kidnappad är påhitt. De svarar ändå inte på frågan om hur kvinnan dog, säger Leif GW Persson.

Stort intresse

Intresset är stort för rättegången. Många nyfikna ville närvara i rättssalen.

Huvudpersonen själv, den åtalade 34-åringen, var klädd i häktets gröna kläder och hade låtit håret växa. Han uppträdde lugnt och såg till en början ut att intresserat följa med när åklagarna gick igenom åtalet. Resten av dagen satt han orörlig på sin stol och stirrade bara rakt fram. Inte en enda gång tittade 34-åringen mot den döda kvinnans anhöriga och åhörarna.

Mannen sade på måndagen inte ord men hans försvarare, advokat Peter Althin, förklarade kort att hans klient nekar. Det har han kategoriskt gjort sedan han anmälde sin sambo försvunnen den 1 augusti förra året.

Enligt advokaten tycker hans klient att det är skönt att rättegången börjat.

– Han har ju suttit häktad i sex månader, säger Peter Althin för TT.

Frågor utan svar

Advokaten är inte imponerad av åtalet mot 34-åringen och tror inte att förhandlingen kommer att ge svar på frågorna om var kvinnan dödades, när hon dödades och av vem.

Måndagen var annars helt åklagarnas. De gick punkt för punkt igenom den långa kedjan av indicier som enligt dem slår hål på mannens berättelse om att han blivit kidnappad och gömd i en bil. Åklagarna anser att mannen ljuger och är övertygade om att det var han som dödade kvinnan.

De visade i rätten hur mannen tagit bilder av kända byggnader i Stockholm och på sig själv under den tid han påstår sig ha legat drogad i kidnapparnas bil.

Åklagarna uppehöll sig länge vid parets ekonomi och menade att mannen av ekonomiska skäl tog livet av fästmön. De redogjorde också för flera omständigheter som visar att 34-åringen inte ville gifta sig.

På tisdagen inleds förhöret med 34-åringen.

TT

Publisert: