Han styr landet från 15 kvadrat

avSimon Andrén

”Jag är glad att ha någonstans att bo”

Foto: Foto: JONAS BILBERG
FEMPLUSLÄGENHET Andreas Carlsson, 23, bor i Gamla stan, i den minsta av alla 200 riksdagslägenheter. ”Jag är ung och det är rimligt att jag får den minsta”, säger han.

Han är riksdagens mest trångbodda ledamot.

Men den 23-årige kristdemokraten från Mullsjö är glad ändå.

– Jag tycker lägenheten är fem plus, säger Andreas Carlsson.

Riksdagen äger 200 lägenheter. Efter valet tilldelas de riksdagspartierna, viktat mot valresultatet.

Ledamöter med mer än 5 mil till riksdagen har rätt till en lägenhet.

Enligt riksdagens ledamotservice har partierna en hierarki, där den som suttit längst bor bäst, och vice versa.

Andreas Carlsson, 23, blixtinkallades i oktober när Stefan Attefall blev minister. Han lämnade Mullsjö och flyttade in i en lägenhet på 15 kvadratmeter med pentry.

– Jag är glad att jag har någonstans att bo. Det är ingen självklarhet för många i min ålder. Mitt syfte med att arbeta i riksdagen är inte att bo stort, säger han.

Bytt upp sig

För Ann-Kristine Johansson (S) är situationen omvänd. Hon bor förvisso i samma hus som Carlsson, men har riksdagens största lägenhet. En tvåa om 90 kvadratmeter.

– Jag tror att jag har det största arbetsrummet också. Det är skönt för en värmländska som mig att ha det lite bra, säger hon.

Johansson, som suttit i riksdagen sedan 1994, har haft två riksdagslägenheter innan hon bytte upp sig till den nuvarande, med eget sovrum.

Moderaternas partisekreterare Sofia Arkelsten, född och uppvuxen i Stockholm, anser att ledamöterna borde möta samma villkor som andra stockholmare.

– I stället för att ha rätt till en centralt belägen bostad tillhörande riksdagen bör ledamöterna själva få ordna boende, skrev hon i en motion förra året.

ARTIKELN HANDLAR OM

Trädgård