Barnmördaren gripen – igen

Av: Karin Ahlborg

Publicerad:
Uppdaterad:

Dödade 2-åring – när han själv var 10

brutalt dåd Jon Venables uppmärksammades 1993 när han tillsammans med sin kompis som tioåring brutalt mördade tvååriga James Bulger. Nu har han polisen gripit honom igen.
brutalt dåd Jon Venables uppmärksammades 1993 när han tillsammans med sin kompis som tioåring brutalt mördade tvååriga James Bulger. Nu har han polisen gripit honom igen.

LONDON. Han mördade två-åriga James Bulger när han var tio.

I största hemlighet har Jon Venables gripits igen.

Myndigheterna vill inte uppge om han begått ett nytt brott.

Foto: Foto: AP
James Bulger, 2, förs bort av Jon Venables och Robert Thomson.

Mordet på tvååriga James Bulger 1993 upprörde en hel värld. Inte bara var mordet ovanligt brutalt utan de två mördarna var inte mer än tio år gamla.

De två tioåringarna, Jon Venables och Robert Thompson, kidnappade tvååringen i ett köpcenter i Liverpool och dödade honom på ett järnvägsspår.

Protester från familjen

Venables och Thompson dömdes till ungdomsfängelse som de yngsta någonsin under hela 1900-talet.

Under stor uppståndelse och livliga protester, från James Bulgers familj i synnerhet, släpptes förövarna ur fängelset 2001.

De har fått skyddade identiteter och hjälp med studier och att hitta arbeten. Under perioder av arbetslöshet har de garanterats bidrag för att inte återfalla i kriminalitet.

Vilket tycks ha varit fallet för Jon Venables.

Myndigheterna säger inte något om varför Venables nu återförts till fängelse. Det kan röra sig om ett nytt brott eller att han brutit mot de stränga regler som sattes upp vid frigivningen.

Sträng sekretess

Det var överhuvudtaget inte meningen att det skulle bli känt att han gripits eftersom han omgärdas av den strängaste sekretess.

James Bulgers mamma Denise Fergus har avböjt att kommentera faktumet att hennes sons mördare åter gripits tills hon vet vad som ligger bakom.

– Denise har aldrig trott att det var säkert att frige Venables och Thompson när de fyllde 18 och utan att de tillbringat en enda dag i ett riktigt fängelse, säger hennes talesman till Daily Mail i går.

Publicerad: