Stora störningar för T-banan

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-02-22

Fyra bokstäver rörande Stockholmstrafiken nu på morgonen:

K-a-o-s.

All tunnelbanetrafik ovan jord ställs in i dag – och det är upp till flera timmar i väntetid för en taxi.

Dystert besked på SJ:s hemsida.

Det är ett dystert besked som väntar de cirka 700 000 stockholmare som ska ta pendeln eller t-banan till jobbet nu på morgonen.

Vid sidan om stora förseningar har dessutom all tunnelbanetrafik ovan jord ställts in i dag.

SL har satt in ersättningsbussar, men varnar för att det kommer att bli trångt på dem.

Kallar in extrapersonal

Inför måndagen blir problemen störst i Stockholm, där SL:s pendeltåg kör i kvartstrafik. Det innebär att så kallade insatspendlar ställs in. Pendeltåget mellan Gnesta och Järna ersätts med buss.

Väktare utkallade

Vid Brommaplan, väster om Stockholm, hade väktare under morgonen kallats ut för att dirigera om morgonresenärer vid tunnelbanestationen.

– Vi blev plötsligt utkallade i morse för att berätta för folk att det är ersättningsbussar som gäller, säger en av väktarna till TT.

En av de resenärer TT träffade berättade att hon gett sig av hemifrån extra tidigt för att kunna ta sig till jobbet.

– Jag upptäckte vid spärrarna att det inte gick några tåg alls. Men jag har tur som har en make som kan köra mig till jobbet, sade kvinnan innan hon rusade iväg med sin rosa mobil tätt tryckt mot örat.

Reducerad kapacitet

I Stockholm var all tunnelbanetrafik på gröna linjen ovan jord inställd och ersatt med bussar från klockan 23.10 på söndagskvällen. På röda linjen ersattes trafiken söderut med bussar vid midnatt.

Även under måndagen planerar SL för starkt reducerad kapacitet. Tunnelbanan kommer att vara inställd på sträckor ovan jord och ersätts med bussar i "begränsad omfattning". SL varnar för att det blir trångt på tåg och bussar och uppmanar resenärerna att undvika rusningstrafiken eller stanna hemma.

Tryck på taxi

Störningarna har lett till ett stort tryck på Stockholms taxibolag. Via de två stora taxiväxlarna i Stockholm – Taxi Stockholm och Taxi Kurir – var det tidigt i morse mycket svårt att få tag på bilar.

– Det är fullständigt kaos här. Vi sitter och försöker få in så många extrabilar som det går, säger en av Taxi Stockholms telefonister.

För en bil med Taxi Kurir var väntetiden för en förbeställd taxi flera timmar.

Pendeltågen i Stockholmsregionen går just nu men med stora störningar och utglesad trafik. Mot Nynäshamn och Gnesta och mellan Södertälje hamn och Södertälje centrum är det dock buss som gäller.

Andra ljuspunkter i dagens kaos är lokalbanorna där Tvärbanan, Lidingöbanan och Nockebybanan fungerar, uppger SL. Däremot rullar bara ett enda tåg på Saltstjöbanan, och det stöttas upp med buss. Roslagsbanan går med trettio-minuters trafik och även där har man satt in bussar.

I övrigt går tågen med mellan kvarts och halvtimmestrafik. Generellt ser det lite bättre ut norrut än på den södra sidan av Stockholm.

Is på spåren

Sorgebarnet är tunnelbanan.

– Det som skapar problem för tunnelbanan är i första hand isbeläggning på spåren, dels blir det halt och bromsarna tar skada och fungerar sämre, och dels blir det sämre strömförsörjning, säger Maria Adolfsson på SL:s presstjänst till TT.

Under dagen kommer tunnelbanan köras på under jord men utomhustrafiken ersätts med bussar.

– Men bussarna räcker inte till. Ett fullastat tunnelbanetåg tar 1 500 personer, det är svårt att ersätta med bussar. Därav kaoset, säger Maria Adolfsson.

Hur det blir framöver är svårt att svara på.

– Vi vågar inte tro någonting. Det blir en rad möten under dagen där vi bland annat kommer diskutera situationen för eftermiddagstrafiken.

Problem på många håll i landet

Göteborg

Även i Västsverige kan pendlingen drabbas i morgon bitti.

- Situationen förbättras timme för timme, men det kommer vara fortsatta förseningar över natten, säger Ingela Schönning på Västtrafiks presstjänst.

Någon exakt prognos kunde Västtrafik inte ge på söndagskvällen. Resenärerna uppmanas att hålla koll på hemsidan tidigt under morgontimmarna.

– Den kommer att uppdateras med det allra senaste från och med klockan fem, säger Ingela Schönning.

Hon tror att busstrafiken kommer attt gå som normalt, men att tåg, och spårvagnar kan drabbas.

www.vasttrafik.se

Malmö, Lund

I Skåne ser busstrafiken ut att flyta på som planerat imorgon. All lokal som regional busstrafik förväntas följa tidtabellen.

Jag hoppas och tror att det kommer att fungera bra i morgon. Men SMHI har utfärdat en klass 1 varning. Det är väldigt svårt att veta hur det kommer att te sig, säger Jan-Henrik Pettersson, kommersiell chef vid Skånetrafiken.

Även regionaltågen i Skåne förväntas gå efter tidtabellerna – dock men en varning för att vissa förseningar kan förekomma om vädret försämras avsevärt.

www.skanetrafiken.se

Uppsala

I Uppsala ser det ut att bli en dag utan några större problem för resenärer inom lokaltrafiken.

UL har inga planerade inställningar och det ser ut som stadsbussarna, regionbussarna samt Upptåget kommer följa tidtabellen.

Dock en varning för att Upptåget kan drabbas av förseningar om vädret blir lika extremt imorgon. Då även risk för mindre förseningar på busslinjerna.

www.ul-se

Örebro

Länstrafiken i Örebro befarar att förseningarna fortsätter under måndagen. Främst är det glesbygdsbussarna som kan drabbas.

– Det väntas ju mer snö i natt så det finns risk att resenärerna drabbas i morgon bitti, säger Annelie Skinnare vid Kundtjänsten.

Hon uppmanar alla pendlare att vara ute i extra god tid i morgon bitti.

Från och med klockan sju på måndagsmorgonen finns kundtjänsten tillgänglig.

http://www.lanstrafiken.se/

Ersätts du för din förlorade tid?

Inställda tåg och tunnelbanor. Långa bilköer. Taxibilar som inte går att boka.

Men vem kommer att betala för din förlorade tid och pengar?

Aftonbladet försöker kräva svar på dina frågor.

Gäller SJ:s resegaranti under extremkylan? Vem ersätter din förlorade arbetsinkomst eller taxibilen du tog för att hinna i tid till jobbet?

Aftonbladet planerar att ta ditt fall vidare till de ansvariga.

Skicka in din berättelse, hur sen du blivit och varför, så försöker vi få svar på hur och om du ersätts.

Maila linda.hjerten@aftonbladet.se och glöm inte att även skriva namn och telefonnummer och skicka gärna med en bild på dig själv.

ANNONS