Nyheter

Moderater: ”Det är oerhört pinsamt”

Av: 

Camilla Sundell

Sebastian Chaaban

NYHETER

Stor besvikelse bland partiets kandidater i Stockholm - många är bittra och förbannade

Efter anklagelserna om valfusk och karteller är besvikelsen stor bland moderaternas kandidaterna till kommunfullmäktige i Stockholm.

– Jag tycker det är så jävla korkat, säger Lorentz Lyttkens (M), ledamot i kommunfullmäktige.

Lorentz Lyttkens.
Lorentz Lyttkens.

I fredags tvingades Mats Rudin (M) dra tillbaka sin kandidatur till kommunfullmäktige. Orsaken var avslöjandet om att han köpt nya medlemmar till partiet och uppmanat dem att rösta på honom i provvalet.

I går ajournerades moderaternas nomineringsstämma i Stockholm på grund av uppgifter om ytterligare fuskmisstankar. Bland de namngivna finns bland annat en riksdagsledamot och en landstingspolitiker.

– Det var många som var upprörda och överraskade av uppgifterna. Det var flera som gick upp i talarstolen och höll närmast brandtal om saken, säger Lorentz Lyttkens (M) till Aftonbladet.

"En förtroendebransch"

Aftonbladet har pratat med ett 30-tal av personerna som finns med på provvalslistan inför valet till kommunfullmäktige. Samtliga var med på lördagens stämma.

– Flera av oss hade misstankar kring att det inte gått rätt till, säger en av dem.

– Politiken är en förtroendebransch, det är otroligt viktigt att väljarna har förtroende för politikerna. Jag hoppas inte att det här påverkar väljarna inför valet.

"Politikerförakt"

En annan av toppkandidaterna, som vill vara anonym, berättar att många inom partiet är förbannade och bittra över det inträffande.

– Det är oerhört pinsamt, och jag skäms å mina kollegors vägnar, det här späder bara på politikerföraktet som redan finns.

Flera personer ifrågasätter provvalssystemet.

– Det är helt för jävligt och en riktigt soppa. Nu får vi se vad som händer med utredningen. Det vore konstigt att göra om provvalet, men känns samtidigt konstigt att ha kvar resultatet, säger en av annan av kandidaterna.

Fler misstankar

För Lorentz Lyttkens, ledamot i kommunfullmäktige och en av kandidaterna inför höstens val, kom anklagelserna om valfusk som en total överraskning. Men han anser att det ännu är för tidigt att säga något innan alla kort ligger på borden om vad som hänt.

– Men om det skulle vara sant är det självklart inte bra. Jag trodde sånt här inte förekom, vilket kanske var lite naivt, säger han till Aftonbladet.

– Jag tycker det är så jävla korkat, jag tror det handlar om en monumental tanklöshet. Det är klart om de hade tänkt efter två steg till hade de förstått att här skulle bli känt.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter