Riskabelt försök att stoppa läckan

Ännu en gång har BP misslyckats med att hejda oljeflödet i Mexikanska golfen.

Efter det havererade "top kill" satsar man nu på "LMRP cap" i kampen mot den läckande oljan.

Men metoden riskerar att öka utsläppet.

I nästan en och en halv månad har oljan sprutat ur källan som heter MC 252 (Mississippi Canyon block 252) på Mexikanska golfens botten.

Men först nu vågar oljejätten BP försöka kapa det långa rör som kollapsade när oljeplattformen Deepwater Horizon exploderade i april.

Kan öka utsläppet

Det är genom röret, som kan liknas vid ett sugrör fäst på källan, oljan sprutar ut i havet. Tidigare har BP befarat att om man sågar av röret så ökar föroreningstakten ytterligare.

Experter har också riktat varningar kring den nya metoden.

– Om de inte får på ventilen riskerar situationen att bli mycket värre, säger Philip W. Johnson, professor i ingenjörsteknik vid University of Alabama, till NBC.

Han tror att BP kan lyckas men tillägger att det är ett "läskigt förslag".

Planen som igångsattes i helgen kallas LMRP cap (Lower Marine Riser Package Cap), vilket kan översättas ungefär "lock på det nedre havsröret". Den går helt enkelt ut på att robotar sågar av röret, som sedan ersätts med ett lock. Via locket ska man sedan kunna pumpa upp olja till havsytan.

Om en vecka

All utrustning finns på plats på arbetsfartygen i området, men kommer att ta till mitten av veckan att installera – arbetet sker ju på sådana djup att BP inte kan använda några människor, utan allt måste göras av robotar.

Om knappt en vecka ska det gå att avgöra om LMRP cap har fungerat, sade BP-direktören Bob Dudley i NBC:s tv-magasin Meet the Press på söndagen.

LMRP cap är nästa led i en desperat kamp mot oljetrycket och tiden, sedan försöken att kväva källan med lera, "top kill", i helgen visat sig vara misslyckade. Locket är en annan variant av den "inneslutningskåpa" man tidigare försökt trä över källan.

Och alla dessa dyra satsningar är egentligen tillfälliga, i väntan på att två avlastningshål blir klara i juli eller augusti. De borras i havsbottnen för att minska på trycket i källan.

"Ett angrepp"

USA:s president Barack Obama pressas allt hårdare av kritik om hur regeringen hanterat miljökatastrofen.

Men han försäkrar på nytt att myndigheterna gör allt som står i deras makt. I en kommuniké säger han att det var kustbevakningens chef, amiralen Mary Landry, som gav order till BP att gå vidare med LMRP cap.

"Varje dag som detta läckage fortsätter är ett angrepp på människorna i regionen, deras levebröd och naturens gåvor som tillhör oss alla", sade Barack Obama.

Än syns inget slut på det som redan betecknas som den allvarligaste oljekatastrofen i USA:s historia. Sedan Horizon-explosionen den 20 april, då elva människor omkom, har mellan 12 000 till 19 000 fat om dagen läckt ut och drabbat känsliga naturområden i Louisiana, Alabama och Mississippi. Därmed är oljeläckaget värre än det som följde på Exxon Valdez-olyckan i Alaska 1989.

TT-AFP-Reuters-Aftonbladet

Publisert: