Skulle spränga sig själva vid polishus

avCarina Bergfeldt, Erik Nises

Massivt polisuppbåd i Kristianstad hela natten

Foto: Oscar Persson / Photomedia

Två personer hotade i natt att spränga sig själva och polishuset i Kristianstad.

Poliserna var i flera timmar fast i polishuset med männen.

Först åtta minuter i fem i morse gav männen upp.

Foto: Grandio Media

Dramat började strax efter midnatt.

Två personer hotade i natt att spränga sig själva och polishuset i Kristianstad.

– De ringde på dörren och en av våra anställda öppnade. De knuffade då ned personen och trängde sig in i lokalen. Men han lyckades att ta sig ut, säger Håkan Johansson, insatschef.

Skrev på polisens hemsida

Männen kom inte längre än till polishusets foajé och förhandlingar pågick där.

"Polishuset är säkrat på både ut- och insidan. För övrigt oklara omständigheter", stod det under större delen av natten i ett kort meddelande på polisens hemsida.

Evakuerade polishuset

Polishuset evakuerades snabbt. Men kvar därinne fanns inre befälet Anders Wiklander och ytterligare en polis – samt de två misstänkta männen.

– De här männen är kända av oss sedan tidigare. Vi kände igen dem direkt, både till namn och utseende, säger Peter Martinsson, länskommunikationsbefäl vid Skånepolisen.

”Hade låda på magen”

Inre befälet Anders Wiklander berättade för sina kollegor utanför stationen att männen verkade vara tungt beväpnade.

– De såg ut att ha sprängningsanordningar i handen och en låda på magen. Därför tog vi det här självklart seriöst snabbt, säger Peter Martinsson.

Födda 1986 och 1987

Den ene av männen är född 1986, den andre 1987. Båda är dömda för vapenbrott och våldsbrottslighet, uppger polisen.

Under natten pågick förhandlingar mellan de båda männen och tillresta specialister från Skånepolisen som skulle hindra männen från att spränga sig själva och polisstationen i luften.

– Männen fick en av polisernas mobiltelefoner så att förhandlarna kunde hålla kontakt med dem. Men de ställde inga krav, utan de var bara missnöjda, på samhället och framför allt på polisen, säger Peter Martinsson.

Gav upp i morse

En säkerhetsanordning gjorde att männen inte kunde komma vidare in i polishuset, där poliserna befann sig, från foajén. De kunde däremot ta sig ut ur byggnaden genom samma dörr de kom in i – men där väntade ett stort uppbåd av poliser.

Men till slut – åtta minuter i fem i morse, gav männen plötsligt upp.

– De blev ombedda att komma ut och det gjorde de helt odramatiskt, säger Peter Martinsson.

”Gudskelov slutade det väl”

Han tillägger att det varit en tuff natt för Skånepolisen.

– Poliserna är inte fysiskt skadade men naturligtvis chockade och medtagna. Det var ett obehagligt ärende, men poliserna kunde ändå fullfölja det igenom, hela natten. Och ingen kom till skada, varken poliser, allmänhet eller gärningsmän, så gudskelov slutade det väl för alla.

Sprängmedlet var bluff

När polisen gick igenom de sladdar och lådor om männen hade med sig visade det sig att det dock att de inte hade sprängmedel med sig, utan materialet var helt ofarligt.

– De misstänks inledningsvis för grovt olaga hot, men beroende på vad som kommer fram i förhören med dem kan det bli fler punkter, till exempel förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.