Nyheter

Fler terminer ska korta studietiden

Av: 

Carina Bergfeldt

Foto: Colourbox

NYHETER

Sommarledighet för studenter bort och en tredje termin in?

Det överväger såväl alliansen som Socialdemokraterna.

– Se det som en åtgärd bland flera för att få ut studenterna i arbetslivet fortare, säger högskoleminister Tobias Krantz till Dagens Nyheter.

Högskolan kan få tre terminer per år i stället för två.

Enligt utbildningsdepartementet har Sverige världens äldsta studenter.

Fortare ut i arbetslivet

Och både alliansen – med Centern i spetsen – och Socialdemokraterna ser klara fördelar med att ta bort den långa sommarledigheten och därmed förkorta studietiden för studenterna så att de kan komma ut i arbetslivet fortare.

– Jag kan inte förstå varför man ska ha så lång studieledighet som dagens studenter, säger Centerns utbildningspolitiska talesperson Ulrika Carlsson till Dagens Nyheter.

”Skulle gynna alla”

Hon berättar för tidningen att årets sommarkurser lockat rekordmånga studenter. Nästan 32 000 har sökt någon av de över 700 kurser som hålls vid landets universitet och högskolor. Något som visar behovet av att införa en tredje termin, menar hon.

– Jag tror ett treterminssystem skulle gynna alla. Studenterna skulle få bättre ekonomi under sin livscykel om de tar examen tidigare. Och samhällsekonomin skulle vinna på det, säger Ulrika Carlsson till DN.

Ska ta fram lagförslag

Även högskoleminister Tobias Krantz (FP) är positiv till förslaget. Han säger till DN att han ser ”fördelar men inga nackdelar”.

– Sommarlovet är dock väl etablerat inom utbildningsystemet, det har visat sig svårt att förändra det, säger han.

Han tilägger att om alliansen vinner valet kommer de att tillsätta en utredning som ska ta fram ett lagförslag om att införa tre terminer.

– Vi skulle också vilja införa någon form av bonus vid examen och ett studiemedelssystem som ger peng per poäng, säger han till DN.

Tre terminer i stället för två

Brittiska studenter pluggar året om

I Storbritannien finns system med både två och tre terminer. Läsåret börjar oftast i mitten av september.

För tvåterminssystemet gäller 19 + 20 veckor.

För treterminssystem är det 13 + 13 + 13 veckor med lov mellan perioderna.

Studiestödet

Av de drygt 300 000 studenter som i dag studerar på högskola går 20 000 redan en form av treterminssystem genom att de tar poäng även på sommaren i olika kurser.

– Egentligen är det inget nytt för oss på det sättet. Vi ser inga problem i att gå över till tre terminer, säger Magnus Forss, enhetschef på CSN, Centrala studiestödsnämnden.

Många pluggar på sommaren för att kunna försörja sig och CSN ser att extrastudierna ökar när det är svårare att få jobb.

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert: