Nyheter

FN tar åt sig av Ahlenius kritik

Av: 

Anders Munck

NYHETER

Inga-Britt Ahlenius sågade Ban Ki-Moon i en 50 sidor lång rapport.

Nu tar FN åt sig av kritiken.

– Just nu tittar vi på hur vi kan använda rapporten i den anda som den är skriven, säger Farhan Haq på generalsekreteriatet.

Inga-Britt Ahlenius blev känd för det svenska folket genom bråket med Bosse Ringholm.

När hon avgick från sin post som chef för FN:s internrevisionsenhet för ett par dagar sedan blev hon känd även för resten av världen.

"Allvarligt pinsamma"

I samband med att Ahlenius slutade författade hon nämligen en 50 sidor lång rapport där hon sågar Ban Ki-Moons ledarskap.

Hon skriver bland annat "Dina åtgärder är utan mot motstycke och enligt min mening allvarligt pinsamma". Ahlenius andemening är att Ban Ki-Moon underminerar hennes avdelning och genom det ökar risken för korruption inom FN.

Rapporten läckte till Washington Post och fick stor uppmärksamhet i media världen över. Nu ska FN gå igenom det Ahlenius skrivit.

– Just nu tittar vi på hur vi kan använda rapporten i den anda som den är skriven, nämligen en ansträngning för att få FN att fungera bättre, säger Farhan Haq på FN:s Generalsekreteriat till Sveriges Radio.

Inget brott mot regler

Enligt Per Örnéus på den svenska FN-representationen gjorde Ban Ki-Moon sig inte skyldig till något brott mot regelverket när han vägrade utse amerikanen Robert Appleton till chef för internrevisionens utredare. Appleton var Ahlenius förstaval för tjänsten.

– Kanske är det Ahlenius som tycker att Ban Ki-Moons sätt att sköta verksamheten inte är som hon anser det borde vara, säger Per Örneus till SR.

Aftonbladet har i dag och i går sökt Ahlenius för en kommentar kring rapporten. Hon har tidigare hälsat att hon inte vill kommentera innehållet.

Inom en vecka väntas Ban Ki-Moon utse Inga-Britt Ahlenius efterträdare.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Gå till rean

Publisert: