Så tycker de andra riksdagspartierna

Av: Jessica Balksjö

Publicerad:
Uppdaterad:

Allianspartierna är positiva till förslaget om ett treterminerssystem på högskolan.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet är mest kritiska.

– Problemet är pengarna. Studiemedlet är inget man kan leva på, säger Mats Pertoft, Miljöpartiets utbildningspolitiska talesperson.

Högskole- och forskningsminister Tobias Krantz (FP) lyfte i dag frågan om att införa tre terminer istället för två i den svenska högskolan.

Det finns ännu inget konkret förslag, men åsikten om att ett trepartierssystem är ett bra alternativ delas av flera partier.

Det är ännu ingen fråga som tagits upp gemensamt inom alliansen, utan diskuterats inom varje parti.

Så här tycker de övriga riksdagspartierna om förslaget.

Rossana Dinamarca, Vänsterpartiets utbildningspolitiska talesperson:

– Vi tycker att det ska finnas som en möjlighet, men inte vara ett tvång. Vissa vill kunna snabba upp sin utbildningstid, medan andra vill ha möjlighet att till exempel umgås med sina barn på sommaren. De flesta likställer studierna med ett arbete och behöver få möjlighet att vila upp sig precis som alla andra.

Marie Granlund, Socialdemokraternas utbildningspolitiska talesperson:

– Det är intressant, men vi vill se det som en möjlighet eftersom det inte passar alla. Därför ska det inte införas allmänt. Vi tror ändå att det är bra att fler kommer ut snabbare i yrkeslivet.

Margareta Pålsson, Moderaternas utbildningspolitiska talesperson:

– Det är en utmärkt idé som vi har haft i vårt moderata utbildningsförslag sedan några år tillbaka. Många av de studerande får inget sommarjobb och går omkring med dålig ekonomi hela sommaren utan något att göra. Med det nya systemet skulle de bli färdiga tidigare. Vi vill införa systemet även i grundskolan. Skolan i dag är anpassad efter det gamla bondesamhället. Det passar inte alla dagens föräldrar och barn att ha ett så långt sommarlov.

Mats Pertoft, Miljöpartiets utbildningspolitiska talesperson:

– Vi har inget emot ett treterminerssystem, men framförallt är det högskolesektorn själv som borde föreslå det. Problemet är inte systemet, problemet är pengarna. Många tjänar ju ihop sina pengar under sommaren. Studiemedlet är inget man kan leva på i dag. Vi tror att det är bättre att satsa på höjt studiemedel och mer lärarledd tid på högskolorna.

Ulrika Carlsson, Centerpartiets utbildningspolitiska talesperson:

– Vi är ett av de partier som har drivit frågan sedan ett par år tillbaka. Vi tror att man behöver göra den här förändringen för att öka genomströmningen på högskolan. Det är inte meningen att man ska ta bort hela sommarlovet, utan öka flexibiliteten och göra att fler kommer ut tidigare i yrkeslivet. Det kommer fortfarande att finnas en möjlighet att få en längre sammanhållen ledighet på sommaren.

Gunilla Tjernberg, Kristdemokraternas utbildningspolitiska talesperson:

– Det är en intressant fråga som vi vill titta närmare på. Man behöver titta på vad det får för konsekvenser för den enskilde när det gäller förankringen i arbetslivet som många får på sommaren. Än är det för tidigt för oss att säga klart ja till det här.

Publicerad: