Två anhållna för terrorbrott

Bombhotet uppges gälla lördagen i centrala Göteborg, i närheten av Nordstan – mer vet inte polisen.
Bombhotet uppges gälla lördagen i centrala Göteborg, i närheten av Nordstan – mer vet inte polisen.

Flera personer greps på lördagen efter bombhotet mot centrala Göteborg.

Två personer anhölls senare misstänkta för förberedelse till terrorbrott.

De övriga gripna har släppts på fri fot.

Polisen slog till mot flera olika adresser i Göteborgsområdet på lördagsmorgonen och grep ett antal personer. Polisen vill inte säga hur många som greps men säger att det var odramatiskt och att det inte förekom några vapen.

Efter flera timmars förhör anhölls två av de misstänkta för förberedelse till terrorbrott.

De övriga gripna släpptes på fri fot, men är är fortfarande misstänkta, enligt polisen.

– Det har bedömts att de inte kan försvåra utredningen, säger polisens presstalesman Björ Blixter.

Fortsatt hot

Männen greps efter ett bombhot mot centrala Göteborg. Det är fortfarande oklart exakt vilken del av staden som hotet har riktats mot, men Nordstan har indikerats. Andra källor gör gällande att hotet riktades mot ett område mellan Lilla bommen och Götaplatsen.

Trots gripandena är bombhotet mot Göteborg inte avvärjt, enligt polisen som också säger att fler gripanden inte kan uteslutas.

– Vi vill inte blåsa faran över ännu. Det är flera timmar kvar på lördagen och vi vill ha både hängslen och livrem. Annars skulle det inte kännas bra om det skulle hända något. säger Björ Blixter.

Under lördagskvällen kommer polisen att ha både civilklädda poliser och uniformerade styrkor i centrala Göteborg för att "säkerställa tryggheten och öka synligheten av polisiär närvaro".

Även under söndagen kommer det finnas extra patruller ute på stan, men polisen förtydligar att det inte finns något bombhot under söndagen.

Säpo har hjälpt till

Säkerhetspolisen (Säpo) har varit inblandad i insatsen och hjälpt Göteborgspolisen med expertkunskaper, enligt Säpos presstalesman Patrik Peter.

Enligt honom påverkar dagens gripanden inte hotnivån mot Sverige, som har varit förhöjd sedan den 1 oktober. Den höjningen motiverades av ett specifikt hot mot Europa, och enligt Patrik Peter finns det inget som kopplar det som händer i Göteborg med det hotet. Ungefär samma sak säger Björ Blixter:

– Som det ser ut i nuläget är detta en separat händelse och ser inte att det har några samband med det som händer ute i Europa. Men samtidigt kan detta ta oväntade polisiära vändningar.

Polisen fick kännedom om bombhotet på fredagen. Varningen kom enligt polisen från en trovärdig källa.

Publisert: