Teknisk bevisning har säkrats

Polisen fortfarande i beredskap efter bombhotet mot centrala Göteborg

Polisen har säkrat teknisk bevisning i utredningen av bombhotet i Göteborg.

– Men vi går inte in på vad det är, säger presstalesman Stefan Gustafsson i Göteborg till TT.

De två män som sitter anhållna har förhörts men vad framkommit avslöjas inte.

Polisen är fortfarande försatt i beredskap efter bombhotet mot centrala Göteborg.

– Kommenderingen fortsätter så länge vi anser att den behövs. Den här situationen kan kvarstå i veckor, säger Stefan Gustafsson.

Polisen höll under söndagsmorgonen "viss beredskap" efter bombhotet i Göteborg. Två personer sitter anhållna för förberedelse av terrorbrott. Övriga som greps i tillslag i lördags morse har släppts men är inte avförda från utredningen.

– Vi är inte vana vid de här situationerna i Sverige och har ingen historik på detta. Vi har levt i en trygg värld under mycket lång tid. Det är en ny verklighet som vi får vänja oss vid tyvärr, säger Stefan Gustafsson.

Extra poliser i tjänst

Ulf Edberg, presstalesman för polisen i Västra Götaland, säger att den fortsatta beredskapen bland annat innebär att det går att ringa in en stab vid behov.

– Dessutom finns extra poliser i tjänst i centrala Göteborg, säger han utan att vilja gå in på hur många och var i centrum de ska tjänstgöra.

Polisen har också lagt locket på när det gäller konkreta uppgifter om de anhållna, de frisläppta och själva bombhotet. TV 4 Nyheterna erfar dock att tre personer, samtliga män, greps i stadsdelen Angered.

Edberg uppger att det är "med hänsyn till utredningen" som polisen inte vill berätta hur många personer som misstänks inblandade i terrorplanerna. Förundersökningssekretess gäller också sådant som motivet bakom hotet och var i Göteborg bomben eller bomberna skulle explodera.

Hotbilden gällde under hela lördagen. Inget tyder på att hotet består även under söndagen, men inte ens den frågan ville Edberg kommentera.

TT

Publisert: