Assange föll på mållinjen

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-14

Släpps mot borgen – men Sverige överklagar

LONDON/STOCKHOLM. Den brittiska domstolen har beviljat Julian Assange en borgenssumma på drygt 2,5 miljoner kronor.

Flera kändisar är beredda att betala summan – bland andra Michael Moore.

Det överklagades av svensk åklagare och domstolen har upp till 48 timmar på sig att pröva ärendet.

Intresset för förhandlingarna i Westminster Magistrates Court i London i dag var mycket stort.

Både journalister och allmänheten trängdes för att få en plats inne i rättssalen. Assange själv fördes in i en glasbur längst bak i rättssalen.

"Allvarliga brott"

Åklagaren, Gemma Lindfield, som förde Sveriges talan krävde att Wikileaks-grundaren Julian Assange skulle stanna i häkte i väntan på utlämning.

– Det är allvarliga brott han misstänks för. Han har svaga band till det brittiska samhället och han har möjligheterna att fly på grund av kontaktnät över världen och pengar han har att tillgå.

Åklagaren ville inte berätta vilka bevis som finns mot Assange. Hon sa att han då skulle få tillgång till detaljer i utredningen som han inte ska få förrän han ställs inför rätta.

Kändisadvokat

Försvarets talan i rätten fördes denna gång av kändisadvokaten Geoffrey Robertson. Han har tidigare försvarat författaren Salman Rushdie och suttit i den FN-understödda domstolen i Sierra Leone.

Robertson försäkrade att Assange inte kommer att fly. Han räknade sen upp tio personer, bland dem Bianca Jagger och Michael Moore, som är beredda att betala Assanges borgen.

Robertson uppgav även en adress där Assange kommer att bo – hos Vaughn Smith, mannen bakom Frontline Club, en pressklubb där Assange bott de senaste 4-5 månaderna.

Efter en stunds förhandlingar beslutade rätten att Assange skulle beviljas borgen med särskilda föreskrifter fram till 11 januari. Summan sattes till totalt 240 000 pund.

Två skäl

Enligt domaren Howard Riddle fanns det två skäl till beslutet:

– Assange har nu en fast adress som är verifierad av polisen, det har gjorts till min tillfredsställelse.

– Det andra är att trots att passet stämplats fanns det inga uppgifter om hur Assange tagit sig in i landet förra veckan, men det är nu etablerat att han kom från Schweiz och gick genom tullen och det finns inga frågetecken kring om han kom olagligt, sa domaren.

Beslutet har överklagats av den svenska åklagarmyndigheten, via sitt ombud.

Det innebär att Assange kommer att få stanna i häktet tills en högre instans behandlar målet. Det måste ske inom 48 timmar.

Måste bära fotboja

Om Assange till slut släpps mot borgen måste han vistas på den adress försvaret uppgav mellan 22-02 och 10-14 varje dag och bära fotboja.

Dessutom måste han anmäla sig till en polisstation varje kväll någon gång mellan 18-20 och hans pass kommer att beslagtas.

Assanges brittiske advokat Mark Stephens sa efter förhandlingarna att hans klient är lättad.

– Han är glad över att få vara i Storbritannien eftersom han tror på brittisk rättssäkerhet. Det finns dock ett problem, det är att betala den enorma summan på 240 000 pund. Därför kommer det att ta tid innan han kan släppas fri, just nu kan jag inte säga när det blir.

Assange misstänks för bland annat våldtäkt mot en svensk kvinna i augusti. Han nekar till anklagelserna.