April bjöd på – aprilväder!

NYHETER

April bjöd på allt mellan –20,7 och +21,3 grader, både vinter och sommar.

Men totalt sett blev månaden varmare än normalt i hela landet.

Foto: April bjöd både på glass i solen och pulkaåkning. Foto: Colorbox (Montage)

Efter en av de kallaste och snörikaste vintrarna på länge kom så våren, och det med besked. Medeltemperaturen i april låg över det normala i hela landet. I Norrland var det 2–3 grader varmare än normalt medan övriga landet i allmänhet fick 1–2 grader varmare än genomsnittet. Det visar SMHI:s summering av aprilvädret.

Tre årstider

Som sig bör i månaden april så var vädret inte helt pålitligt. Till exempel har vi just nu tre årstider, med vinter i fjälltrakterna och de västra delarna av norra Norrland, sommartemperaturer i västra Skåne och vår i övriga delar av landet.

Våren hade gjort sitt intåg redan i mars och kom till Tornedalen redan de första dagarna i april. Det är nästan tre veckor före ordinarie vårtidtabell. Men i mitten av månaden blev det tvärstopp för vårens framfart, när kallare väder kom in över landet.

Månadens högsta temperatur, somriga +21,3 grader, uppmättes i Kristianstad, medan Nikkaluokta stod för den lägsta, –20,7 grader.

Jourhavande meteorolog på SMHI, Anna Österman, är inte förvånad över de stora temperaturskillnaderna.

– April är ju en jätteflexibel månad.

Torrväder lättade vårflod

Det blev också en relativt torr månad med mindre nederbörd än normalt i hela landet, utom i östra Svealand. Särskilt torrt har det varit i södra och mellersta Götaland och i de inre delarna av Norrland.

Visst blev det höga flöden här och var när snön smälte men vårfloden blev betydligt beskedligare än väntat, mycket tack vare de små nederbördsmängderna.

– Det var den mest gynnsamma utvecklingen vi hade kunnat hoppas på, säger jourhavande hydrolog Katarina Norén.

I norra Sverige ligger det fortfarande snö kvar, men mindre än normalt och därför råder ingen större risk för vårflod.

Inledningen av maj kommer att bli betydligt svalare med temperaturer under det normala i i stort sett hela landet. Under den närmaste veckan blir det mycket moln och regn, eller åtminstone regnskurar.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder