Datorreparatör lurade pianist på 40 miljoner

Av: William Svärd

Publicerad:
Uppdaterad:

Sade att polska präster låg bakom livsfarligt datorvirus

1 av 2
Pianisten och kompositören Roger Davidson blåstes på över 40 miljoner kronor av en datorreparatör.

Pianisten Roger Davidson blev lurad på över 40 miljoner kronor av en datorreparatör.

Reparatören sade att Davidson hade fått ett livsfarligt virus på hårddisken och att han var målet för en internationell konspiration.

Det osannolika lurendrejeriet har pågått sedan augusti 2004.

Pianisten och oljearvtagaren Davidson gick då in i butiken Datalink i staden Mount Kisco utanför New York. Han var orolig att han fått virus på datorn och ville rädda den musik han lagrat på hårddisken.

Hittade på supervirus

Butiksägaren Vickram Bedi såg då chansen att göra en hacka.

Han insåg snabbt att Davidson inte kunde någonting om datorer. Han påstod därför att Davidson fått ett riktigt supervirus på datorn, ett virus som var så farligt att det smittade alla datorer i hela butiken.

Med tiden lyckades han också lura i Davidson att denne blivit insyltad i en internationell konspiration, skriver New York Times.

Präster låg bakom

Bedi påstod att hans farbror – en indisk officer – spårat viruset till en liten by i Honduras. Han sade också att hjärnorna bakom virusattacken visat sig vara en grupp mäktiga polska präster med kopplingar till den katolska organisationen Opus Dei. Konspirationen gick bland annat gå ut på att prästerna ville infiltrera den amerikanska regeringen.

Davidson gick med på att betala enorma summor för både datorsäkerhet och personligt beskydd. När bluffen avslöjades efter sex år hade Bedi dragit över 40 miljoner kronor från Davidsons konto, enligt New York Times.

Bedi greps i sitt hem i torsdags tillsammans med sin kumpan, isländskan Helga Invarsdottir, som också jobbade på Datalink. Paret var då i full färd med att göra sig redo att lämna landet för att flytta till Island.

Bedi och Invarsdottir åtalas nu för grov stöld.

Publicerad: