Priskrig och fula knep är vardag

avPeter Pettersson

Publicerad:
Uppdaterad:

Prylexpert Peter Pettersson: Tricksen är många för prispressande elektronikkedjor

Mönstret upprepar sig.

Den här gången är det Media markt som utmärker sig under mellandagsrean med att locka med billiga prylar som bara funnits i mycket begränsat antal.

Besvikna kunder har fått vända hem tomhänta efter att ha köat i timmar.

Peter Pettersson.

Elektronikbranschen är en av de tuffaste i dag. Butikernas marginaler är nästan obefintliga. På kampanjvaror kan butikens förtjänst vara nära noll procent.

Tricksen är många. Priskrig är vardag. Fula knep är vardag. Konkurrenter som köper upp andra butikers kampanjvaror är vardag. Det är bråken i domstolarna också där butikskedjorna stämmer varandra för allt möjligt. Flera kedjor dras med sviktande lönsamhet och måste sälja till varje pris.

Inför mellandagsrean händer det därför ofta att man höjer priserna på flera varor veckan innan för att kunna peka på att man sänkt priset rejält till rean.

Det är svårt för vanliga kunder att upptäcka. Men med hjälp av prisjägarsajter som Prisjakt som för statistik på priserna går sådana trick att avslöja.

Fast så ska det ju inte vara. Det borde inte behövas.

Vi kunder gillar låga priser. Det vet butikerna. Därför kör de hårt med lockpriser på vissa varor. De finns sällan i stora mängder. Men om tillgången är begränsad är butiken skyldig att upplysa om det i sina annonser.

Slutsålda lockvaror ger butikens säljare chansen att sälja upp dig genom att i stället visa dyrare alternativ. Vem har inte mötts av: Jo, den tv:n är slut till det priset. Men vi har den här i stället som bara kostar en tusenlapp mer och är mycket bättre ...

Trots alla tricks går det att göra bra köp om man tänker sig för. Gå in på en prisjägarsajt och kolla om det annonserade priset verkligen är det lägsta. Bestäm dig för att bara köpa lockvaran. Är den slut, gå hem. Finns den att köpa, köp den kontant. Alla kreditupplägg är en dålig affär oavsett allt snack om nollränta. Och skippa den extra försäkringen. Hemförsäkringen är bättre. Gäller alla prylar du har hemma och är redan betald. Tillsammans med konsumentköplagen som gäller i tre år från det att en vara köpts ger det ett tillräckligt bra skydd.

Då gör åtminstone du en bra affär.

Publicerad: