Vattenläckan i Borås nu tätad

NYHETER

Många hushåll utan vatten på julafton. Även i Delaryd i Småland är många hushåll utan vatten.

På julaftons morgon upptäcktes att en viktig vattenledning sprungit läck inne i Borås. Ett stort antal hushåll drabbades

Kommunens servicekontor hade stora problem att få stopp på läckan men lyckades till slut.

Ledningsbrottet skedde på Milstensgatan i ett bostadsområde i östra Borås. Större delen av Hässleholm berördes av läckan samt även delar av Brämhult, Hulta och Trandared/Sörmarken.

"Vräker ut vatten"

– Det vräker ut vatten. Åtskilliga kubik har sprutat ut och vi får öka produktionen härifrån, sa Rune Bengtsson, som svarar i kommunens jourtelefon för Vatten och Avlopp, vid 12.40-tiden när läckan ännu inte hade tätats.

Räddningstjänsten lyckades rädda en skola som ett tag hotades av vattenmassorna.

Även i Delaryd i Älmhults kommun kommer cirka 200 abonnenter att ha vattnet avstängt under julafton uppger Sveriges Radio Kronoberg. Älmhults kommun misslyckades under julaftons förmiddag med att hitta vattenläckan och har beslutat att inte söka efter läckan mer förrän under morgondagen.

Delarydsborna får vänta

– Det kan vara så att läckan finns under väg 120 och då kan man inte börjar repartionsarbetet förrän tidigast på Annandagen, säger Fredrik Danielsson, produktionschef på Älmhults kommun till SR Kronoberg.

För de drabbade slår man på vattnet fyra gånger under dygnet och det är 8.00 - 8.30, 12.30 till 13.00, 17.00 - 17.30, 22.00 - 22.30

Det är den tredje vattenläckan som Älmhults kommun drabbas av på kort tid och produktionschefen Fredrik Danielsson säger enligt SR Kronoberg att det beror det på temperaturväxlingar i kombination med gamla ledningar.