Ku Klux Klan – 150 år av terror

TEMA: Så bildades det rasistiska brödraskapet

Med sina vita kåpor, brinnande kors och nattliga lynchnings­räder satte KKK skräck i Sydstaternas svarta befolkning. Som mest hade det rasistiska brödraskapet flera miljoner medlemmar.

I dag samarbetar klanens sympatisörer med nynazister och andra vit makt-anhängare. Därmed fortsätter Ku Klux Klan att sprida sitt hatfyllda budskap.

Kriget är slut och livet i Pulaski, i Tennessee, ohyggligt tråkigt. I varje fall för sex hemvändande soldater ur den besegrade Sydstatsarmén. De har kämpat tappert i fem år, mellan 1861 och 1865 – för de konfedererade Sydstaternas sak, bland annat för rätten att hålla svarta slavar. Men efter ett av historiens dittills blodigaste krig, med över 600 000 stupade, har general Robert E Lee till slut tvingats kapitulera vid Appomattox.

Unionen, det vill säga Nordstaterna, står därmed som segrare. President Abraham Lincoln – den främste symbolen för motståndet mot slaveriet – är visserligen mördad, men i och med Nordstaternas seger är de svarta plötsligt fria. De utgör en tredjedel av Söderns befolkning och rädslan växer hos de vita för vad deras forna slavar kan komma att använda sin nya frihet till.

Gå med i Plus och läs hela artikeln

Tomas Blom

Publisert: