Bodström: "Ett väldigt svårt val"

BESVIKEN  Thomas Bodström är besviken strax efter att han får vera att han inte beviljas ledighet. – Det är synd. Det här är ett praxisbeslut som kommer att få konsekvenser, eftersom det inte direkt finns något överskott på unga som vill engagera sig i politiken, säger han.
BESVIKEN  Thomas Bodström är besviken strax efter att han får vera att han inte beviljas ledighet. – Det är synd. Det här är ett praxisbeslut som kommer att få konsekvenser, eftersom det inte direkt finns något överskott på unga som vill engagera sig i politiken, säger han.

MASSACHUSETTS/STOCKHOLM. Thomas Bodström får inte föräldraledigt.

Han tog emot beslutet med besvikelse och har inte bestämt sig om han ska åka till Sverige eller stanna i USA.

– Jag står inför ett väldigt, väldigt svårt val, säger Bodström till Aftonbladet.

Thomas Bodström var samlad men besviken efter att ha tagit emot riksdagens beslut, som han tycker var väntat.

– Det är synd. Det här är ett praxisbeslut som kommer att få konsekvenser eftersom det inte direkt finns något överskott på unga som vill engagera sig inom politiken, säger Thomas Bodström.

– Det här gör det svårare för dem som vill kombinera familj med politiken, fortsätter han.

"Ett jättesvårt beslut"

Bodström säger till Aftonbladet att han ännu inte har bestämt sig hur han ska göra – åka tillbaka till Sverige eller vara kvar med familjen i USA.

– Det här kommer att bli ett jättesvårt beslut. Å ena sidan vill jag inte svika väljarna, å andra sidan var det här något jag verkligen ville göra med min familj, säger han.

Thomas Bodström ska nu prata med Mona Sahlin och sin familj innan han fattar beslutet. Senast på måndag måste han ha bestämt sig.

– Jag står inför ett väldigt, väldigt svårt val.

Flyttade under valrörelsen

Thomas Bodström bor med sin familj i en liten pittoresk collegestad i Berkshireområdet i delstaten Massachusetts, norr om New York. Han lämnade Sverige tillsammans med sin fru Helén och de fyra barnen den 26 augusti, mitt under valrörelsen, för att komma på plats i den nya tillfälliga hemstaden. Sedan åkte Thomas Bodström hem för att avsluta valrörelsen.

– Jag kom tillbaka hit direkt efter valet, det var meningen att jag skulle få beslut om ledighet redan på måndagen men det blev uppskjutet, säger han.

Ville ha 50 procent ledigt

Thomas Bodström och partiet var överens om att det inte var någon idé att ansöka om föräldraledighet förrän efter att valresultatet var klart. Han hade ansökt om motsvarande 50 procent föräldraledighet från riksdagen.

Redan i november förra året avslöjade Aftonbladet att ett av Socialdemokraternas främsta namn skulle flytta till USA efter valet. Nu har familjen gjort verklighet av en dröm de burit på i många år – att bo utomlands under en tid.

Publisert: