”Blev imponerad av Reinfeldt”

NYHETER

Retorikexperten sätter betyg på partiledarna i duellen

Fredrik Reinfeldt vann debatten mot Mona Sahlin.

Det säger retorikexperten Elaine Bergqvist. Aftonbladet hade bett henne analysera söndagens tv-duell.

Här är hennes dom:

Ju närmare valdagen vi kommer desto mer hätsk blir stämningen. Den som håller huvudet kallt och avfyrar de vassa argumenten för Sverige istället för mot opponenten vinner.

I kväll när Sahlin och Reinfeldt möttes i Agenda var vinnaren inte svår att utse. En av dem har lyft retoriskt och det verkar ligga mycket strategi bakom debatten.

I kväll blev jag imponerad av Reinfeldt.

✓ Helhetsintryck:

Sahlin: Inledningsvis instämmer Sahlin med Reinfeldts åsikter om eurokrisen. Kan verka självklart, men ger ett välvilligt intryck. Sahlins irritaion på Reinfeldt väcks ju längre in i debatten vi kommer och det genomsyrar hennes intryck överlag eftersom hon gav Reinfeldt så mycket utrymme i sin retorik.

Reinfeldt: Delat men tydligt. Han är nedstämd när han tittar på Sahlin och har framtidstro när han tittar på programledaren. Skickligt. Har en röd slips, man kan undra om det är Schlingmann som ligger bakom färgvalet eftersom han är hjärnan bakom Moderaternas nya ”image”.

✓ Styrkor:

Sahlin: Omformulerar Reinfeldts attacker mot henne till fördelar. ”Platta till” som Reinfeldt använder negativt säger Sahlin är att ”platta till klyftorna”.

Reinfeldt: Varje gång Reinfeldt säger något negativt eller avråder från något agerande så tittar han på Sahlin. Det blir en subtil påverkan som är effektiv om han vill att folket ska associera Sahlin med något negativt. När han pratar om det han vill göra för Sverige tittar han på programledaren och ser hoppfull ut. Och största delen av debatten tittar han just på programledaren.

Han hänvisar till Sahlin som ”min motståndare” och ger varken henne eller hennes namn utrymme i sin retorik. Vid tillfällen använde Reinfeldt ethosförstärkning (trovärdighetsförstärkning) genom att dra paralleller till sig själv och Tony Blair. Han berättar även att Al Gore har berömt Sverige. Reinfeldt bjöd på bevingade ord som ”Jag deltar gärna i SM i sänkt pensionärsskatt”.

✓ Svagheter:

Sahlin: Ger både Reinfeldt och hans namn alldeles för mycket uppmärksamhet. Hon både tittar på honom och nämner hans namn under större delen av debatten. Hon värderar programledarens fråga ”Vem skulle leda krisen bäst av er” som en ”fånig fråga” – det ger inte Sahlin mycket bonus på sympatikontot. Hon tittar på Reinfeldt både när hon pratar om negativa och positiva saker.

Reinfeldt: Att han alltid använder ordet ”måste”. Eftersom han förespråkar ”morot” som motivation så är "möjlighet” ett vänligare ord. Läxar upp programledaren en kort stund i mitten av debatten, det sker snabbt och impulsivt. Det blir en förvånande kontrast och kan ge intrycket av att han håller en lugn mask.

✓ Återkommande ord/fraser

Sahlin: ”Fredrik Reinfeldt”

Reinfeldt: ”Måste”, ”jag har sänkt skatterna”, ”jag”

✓ Vem var mest pressad? Sahlin

✓ Vem var hårdast? Reinfeldt

✓ Vem visade mest framtidstro? Reinfeldt

Elaine Bergqvist

ARTIKELN HANDLAR OM

Valet 2010